Ystads kommun tar över Cineteket

Ystad Artikeln publicerades

Bolaget som drev Cineteket har 100 000 kronor i obetalda skulder till Ystads kommun. Nu har kommunen tagit över verksamheten.

– Vi har krav på obetalda fakturor på Anna Maris bolag. Hyreskostnaderna uppgår till 100 000 kronor och det finns även flera obetalda ströräkningar, säger kommunjuristen Daniel Svartek.

De obetalda hyreskostnaderna gäller tre kvartalsräkningar för år 2009. Det finns även obetalda räkningar på 11 000 kronor för bland annat sophämtning och avgift för livsmedelskontroll.

Cudos Filmpartner AB, som ägs av Anna Maris, fick uppdraget att driva Cineteket för två år sedan och lämnade det i oktober. Kommunjuristen berättar att Anna Maris har motkrav på kommunen för inventarier i Cinetekets lokaler som hon anser hennes bolag äger.

– Vi ska nu ha ett möte med henne för att diskutera fram en lösning på detta, säger han.

Den 1 april tog Ystad kommun över verksamheten på Cineteket. Enligt Petra Rundqvist var det ett beslut som fattades av kommunstyrelsen.

– Vi hade ingen som ville driva Cineteket och därför hamnade det åter i kommunal regi, säger hon.

Hade beslutet något med Ana Maris obetalda räkningar att göra?

– Jag kommenterar inte det.

Med en budget på en miljon kronor ska filmmuseet drivas vidare med två anställda tills den 30 september.

– Det är osäkert vad som händer sedan, det blir kanske ett politiskt maktskifte. Det känns lite flytande, säger Petra Rundqvist.

Vi sitter i Wallandergalleriet. Det var tidigare ett förvaringsutrymme men gjordes om när kommunen tog över och rymmer nu hela Wallanderutställningen. Cindi Svensson och Jack Löfving ska sköta arbetet på Cineteket. Filmmuseet ska drivas i stort sett som tidigare, men de vill hitta nya sätt att utveckla det på.

– Det finns nya produktionsbolag som vi ska försöka skapa ett direkt samarbete med, säger Jack Löfving.

Ett samarbete med Ystad Studios och Film i Skåne har inletts. Det är också klart med en utställning från filmen Svinalängorna där foton, rekvisita och kläder visas upp. När den är på plats på Cineteket är ännu inte klart.

– Vi har inte brist på idéer, bara på medel, säger Petra Rundqvist.

De tyckte också att entrépriset var för högt och sänkte det.

Kaféet var bara öppet ett år, det slog igen i mars. Nu erbjuds enklare fika i samband med guidning. De hyser inga farhågor för att inte Cineteket ska leva vidare.

– Det känns som om det finns ett stort intresse att visa upp något som har konkret beröring med filmen, säger Petra Rundqvist.

Anna Maris har inte gått att nå för en kommentar.