Annons

Ystads mammor räddar liv – donerar bröstmjölk

Många för tidigt födda barn klarar sig inte utan donerad bröstmjölk. Nu kan Ystads BB ta emot den livsviktiga bröstmjölken som räddar liv.
Ystad • Publicerad 23 februari 2018
Linnea Graflind lämnar över veckans donation av bröstmjölk till Camilla Jeremiasen-Karlsson på Ystads BB.
Linnea Graflind lämnar över veckans donation av bröstmjölk till Camilla Jeremiasen-Karlsson på Ystads BB.Foto: Carl Johan Engvall

Från och med 1 februari kan Ystads BB ta emot bröstmjölk från mammor som frivilligt pumpar ut överskottet efter att deras egna barn ätit sig mätta.

– Jag hade inte tänkt på det här tidigare, men när Esther föddes för en månad sen behövde hon donerad mjölk. Nu vill jag ge något tillbaka, säger Linnea Graflind.

Annons

Under barnvagnen där dottern Esther sover i lugn och ro har hon en kylväska fylld med små behållare med fryst bröstmjölk. Det är tredje gången som hon är på BB och donerar av sitt överskott.

Mjölken lämnas in djupfryst i mindre burkar. Sen skickas den till Lund för provtagning och pastörisering. Djupfryst är hållbarheten tre månader.
Mjölken lämnas in djupfryst i mindre burkar. Sen skickas den till Lund för provtagning och pastörisering. Djupfryst är hållbarheten tre månader.Foto: Carl Johan Engvall

– Efter att Esther har ätit sig mätt pumpar jag. Först kyler jag den i kylskåpet och sen på kvällen fryser jag in allt. Jag kommer hit till BB en gång i veckan, säger Linnea Graflind.

Under en vecka blir det ungefär 2,5 till 3 liter mjölk. Mammorna som donerar får 250 kronor per liter, men det är inte pengarna som lockar.

– Det känns bra att hjälpa till om man kan, säger Linnea Graflind.

Den donerade mjölken transporteras till Lund där man gör provtagningar och pastöriserar den. Sen används den till för tidigt födda eller sjuka nyfödda barn. Deras små magar tål inte modersmjölksersättning.

– Barn som är födda väldigt tidigt – i vecka 22 eller 23 – kan inte äta något annat än bröstmjölk och mjölkproduktionen hos deras mammor har inte kommit igång när barnen föds så tidigt. De är helt beroende av donerad bröstmjölk, säger Camilla Jeremiasen-Karlsson, neonatalansvarig sjuksköterska på Ystads BB.

Hon ligger bakom att Ystads BB nu kan ta emot bröstmjölk. För att det hela ska fungera krävs det utbildning av personal, inköp av frysar för förvaring på BB men även köp av pumpar, förvaringskärl och kylväskor som donatorerna kan få med sig hem.

– Det viktigaste nu är att få ut information om att den här möjligheten finns, säger Camilla Jeremiasen-Karlsson.

Den som vill donera bröstmjölk får fylla i en hälsodeklaration, men lämnar också ett blodprov för tester av HIV eller gulsot. Under tiden man donerar är hygienen väldigt viktig – både den personliga hygienen och rengöringen av material.

Linnea Graflind med dottern Esther som själv behövde donerad bröstmjölk under sin första tid.
Linnea Graflind med dottern Esther som själv behövde donerad bröstmjölk under sin första tid.Foto: Carl Johan Engvall

– Jag lägger nog två till tre timmar om dagen på detta, säger Linnea Graflind.

Annons

Donatorerna kan hålla på i cirka tre månader, sen förändras sammansättningen i mjölken vilket gör att den inte kan användas på samma sätt till de riktigt små barnen. Under den tidsperioden kan man komma upp i ansenliga mängder donerad mjölk.

– Vi hade en som donerade sammanlagt 100 liter mjölk, säger Camilla Jeremiasen-Karlsson.

LÄS MER: Bröstmjölksdroppen – Region Skånes Facebook-sida med information om bröstmjölksdonation.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons