Ystadskockar kan ta hem titeln som Årets kock

Ystad Artikeln publicerades
Joakim Kjaerkner kock på Brasserie du Sud är vidare i tävlingen Årets kock.
Foto: Cecilia Billgren
Joakim Kjaerkner kock på Brasserie du Sud är vidare i tävlingen Årets kock.

Joakim Kjaerkner, Brasserie du Sud, har tillsammans med Daniel Müllern, tidigare Villa Strandvägen, chans att ta hem titeln som Årets kock. Båda är vidare i tävlingen.

– Det känns kul, fast jag har inte hunnit känna efter riktigt än, säger Joakim Kjaerkner.

Det är första gången Joakim Kjaerkner, som sedan juli 2018 är kock på Hotell Continental du Suds restaurang Brasserie du Sud, ställer upp i Årets kock. Men helt tävlingsovan är han inte. Tre år i rad, 2015, 2016 och 2017 deltog han i tävlingen Årets sauville kock och kom tvåa och trea.

– Där handlade det teknik. I Årets kock handlar det om att vara bra på allt, förklarar han.

Den rätt som tog honom vidare i tävlingen Årets kock lagade han på torsk, kålrabbi och ramslök.

– Jag tror det var helheten och hållbarheten i rätten som föll juryn i smaken. Allt på torsken togs exempelvis tillvara.

Nästa steg i kampen om titeln Årets kock är en deltävling den 12–13 juni då de uttagna 24 kockarna första dagen lagar och presenterar sin rätt för juryn.

– Andra dagen får vi en varukorg med hemliga ingredienser som vi på två timmar ska laga en restaurangrätt för sex personer av.

Joakim Kjaerkner har inget emot det momentet.

– Tvärtom. Jag gillar att det är hemligt. Då slipper jag tänka så mycket, säger han.

Joakim Kjaerkner är 33 år och Ystadsbo. han har arbetat som kock sedan han var 16 år, på bland annat Pembert & Gustafsson, Köttbaren, Savoy hotel och Malmömässan i Malmö.

– Nu är jag småbarnsförälder och trivs väldigt bra i Ystad. Min sambo kommer härifrån och det är en bra stad som erbjuder lugn och ro.

Daniel Müllern i käket på Villa Strandvägen där han var köksmästare fram till helt nyligen.
Foto: Malin Palm
Daniel Müllern i käket på Villa Strandvägen där han var köksmästare fram till helt nyligen.

Daniel Müllern får räknas som en nestor i Årets kock-sammanhang. Han är med för åttonde gången och har tagit sig till final två gånger. Han har även vunnit Köksmästarna i kanal 5.

Ystadsbon Daniel Müllern arbetade till nyligen som köksmästare på Villa Strandvägen, som hyllats av White Guide. Nu har han ett nytt jobb på Unilever.