Zillah & Totte drog storpublik

Ystad Artikeln publicerades

Zillah och apan Totte var de givna publikfavoriterna på res- & matmässan i Ystad i helgen. Men hur i hela friden bär hon sig åt, buktalerskan Zillah som gjort sig känd i tv?

- Jag tror att hon pratar med magen, säger Albin Hane, 8.

Han spanar tillsammans med kompisen Malcolm Alm mot scen där Zillah uppträder med sin populära apa.

Den unga publiken är med på noterna. Efter showen köar många för att få en autograf.

Mammorna Mette Hansson och Petra Rosvall passar på att titta på lite heminredningsprylar hos Anna-Karin Ahlstedt från Stora Köpinge medan barnen tittar på Zillah & Totte.

Karin Ahlstedt räknar inte med att sälja så mycket, hon ser mässan som ett sätt att marknadsföra sin inredningsbutik.

- Jag hoppas locka kunder, säger hon.

Så allt handlar inte om resor och mat på mässan även om det utbudet dominerar.

Systrarna Ebba Hammer och Tyra Andersson och svägerskan Asta Jacobsson från Simrishamn ska åka till Madeira, och passar på att infomera sig om resmålet.

- Vi är fyra stycken som fyller 70 och som ska resa, berättar Tyra Andersson.

Några gubbar får inte följa med den här gången Österporthallens handbollsplan är för dagen förvandlad till en mässa med långa rader av stånd.

Många har samlats framför Ottosjökocken Lars-Göran Larsson som showar som vanligt. Dorothy Israelsson smakar på en bit laxpaté. Fast hon blir lite betänksam när Ottosjökocken ber alla att vara försiktiga när de smakarpå gravlaxsåsen, den har inget konserveringsmedel.

Helt allvarlig är han inte, men Dorothy Israelsson vet inte riktigt vad hon ska tro och bestämmer sig i varje fall för att köpa lite paté.

Så är det dags för sushimästaren Pontus Johansson att gå upp på scen. För konferenciern Yvonne Ryding berättar han att det var hans mamma som fick honom intresserad av mat. Sedan han började på Savoy som 15-åring har han förfinat sin matlagningskonst. Nu är han näst bäst i världen på att göra sushi. Biten, som det heter, görs på en grund av reninnerfilé. 20 smakportioner lottades ut bland besökarna på mässan.

Per-Olof Lind, ordförande i Ystads IF handboll, var nöjd efter mässan. Det kom omkring 2 000 besökare, lite fler än i fjor. Att mässan breddades och också vände sig till barnfamiljer var upskattat.

- Det kommer vi att fortsätta med, säger Lind.