Annons
Insändare

Thomas Ohlsson: Varför ska Sverige avvika i frågan om munskydd?

Tack Lena och Bo Hansson för att ni ”slängde ut” hemtjänstpersonal som vägrade bära munskydd, och tack YA för ett bra reportage. Ert personliga mod, Lena och Bo, och YA:s ifrågasättande journalistik väcker hopp
Ystad • Publicerad 30 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lena och Bo Hansson är oroliga för att drabbas av covid-19. ”Bo skulle inte klara det. Hemtjänsten är inte välkomna hem till oss om de inte använder munskydd”, säger Lena Hansson.
Lena och Bo Hansson är oroliga för att drabbas av covid-19. ”Bo skulle inte klara det. Hemtjänsten är inte välkomna hem till oss om de inte använder munskydd”, säger Lena Hansson.Foto: Mark Hanlon

Svenska myndigheters inställning till munskydd är kraftigt avvikande från andra länders.

Anledningen till att munskydd används i vår omvärld är en insikt att munskydd skyddar andra från våra utandade smittopartiklar.

Annons

Folkhälsomyndigheten har från början istadigt hävdat att det saknas medicinska belägg för att munskydd hjälper, något som i sig inte längre är sant.

Huvudargumentet för avrådan har dock varit: Munskydd kan skapa en känsla av falsk trygghet som gör att bärarna inte iakttar fysisk distansering/hygien.

Detta antagande om mänskligt beteende har inte grundats på vetenskapliga studier. Istället har Folkhälsomyndigheten upprepat avvisat behovet av munskydd på grund av tjänstemännens personliga tyckanden.

Som psykolog har jag ofta undrat över Folkhälsomyndighetens bristande psykologiska kunnande.

Mimiken i en människas ansikte är knutet till specifika affektiva signaler. Vill vi veta hur en människa mår tittar vi i hennes ansikte och ögon. Alla barn i hela världen ser likadana ut när de är glada, lessna, arga etcetera.

Som vuxna lär vi oss att dölja och förvrida ansiktsuttryck, men ansiktet fortsätter att vara vår primära kontaktyta. Skarpt nedåtvinklade mungipor är ett medfött affektivt uttryck för avsky.

Folkhälsomyndighetens avvisande av munskyddsanvändande har emellanåt förmedlats med just sådana ansiktsuttryck. Mottagaren, tittaren, påverkas av både orden och den mimik med vilken orden förmedlas. Budskapet blir: Munskydd är avskyvärda.

När så den globala kunskapen visar att munskydd faktiskt hjälper till att hålla smitta och dödsfall nere blir det direkt förvirrande att få myndighetssignalen att munskydd är avskyvärda.

Psykologiskt håller jag för troligt att en positiv aspekt av munskydd är att de påminner om att allt är inte är som vanligt, vi måste hålla avstånd och skydda varandra. Faran är inte över.

Men med den sociala normen att munskydd är avskyvärda blir bäraren den som är avvikare. Då är det modigt att insistera på att använda munskydd, att insistera på att faran är verklig även när solen skiner och alla vill att allt ska vara precis som vanligt.

Annons

Snart har lilla Sverige, vars hela befolkning ryms i halva Peking, lika många döda i covid-19 som hela det väldiga Kina. Som det ser ut går vi snart om Kina. Är vi fortfarande ”bäst i världen” då?

Våra döda kommer inte tillbaka när ”kurvan skruvats ner". Använd munskydd.

Fil. dr Thomas Ohlsson, leg. psykolog, leg psykoterapeut, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons