Annons
Insändare

Bo Lönnerblad: Politiska beslut sätter ramar för elmarknaden

Svar på Kjell Persson i YA 15 jul {”Redogör för de verkliga orsakerna”), som replik på min insändare den 9 juli (”Regeringens ansvar för elpriserna”).
Skåne • Publicerad 30 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solen går ner bakom högspänningsledningarna utanför Eslöv i mars 2022.
Solen går ner bakom högspänningsledningarna utanför Eslöv i mars 2022.Foto: Johan Nilsson/TT

Mycket av det Kjell Person skriver om avregleringen av elmarknaden är korrekt. Men han utelämnar viktiga fakta om det som fortfarande är politiska beslut och som sätter ramar för vad ”marknaden” kan göra. Därmed blir inte Kjell Perssons slutsatser riktiga.

Det viktigaste förhållandet som styrs politiskt är att det svenska stamnätet ägs av det statliga affärsverket Svenska Kraftnät. Enligt regleringsbrevet från infrastrukturdepartementet, Tomas Eneroth (S), skall vidtas åtgärder så att Sverige har en god effekttillgång och att risken för effektbrist kan minskas. Att Svenska Kraftnät inte klarat av detta är välkänt. Sydvästlänken som förser det södra elområde 4 med el försenades 7 år innan det kom på plats i fjor, men då med helt otillräcklig kapacitet.

Annons

Kjell Persson säger i sin replik att tillgången på el i område 4 är god. Detta är helt fel. De allra flesta institutioner, bland annat Elmarknadsinspektionen, konstaterar att det finns flaskhalsar i transporten av el från område 1 och 2, där den mest elen i Sverige produceras, till 3 och 4 där den mesta elen förbrukas. Hur ska marknaden kunna lösa de höga elkostnaderna i område 3 och 4 när det inte finns tillräckligt mycket el att handla med?

Både Moderaterna centralt, och jag lokalt, har länge agerat för att lösa elenergifrågan på ett bättre sätt än nu. I riksdagen motionerade i fjor Moderaterna från Skåne bland annat med 6 yrkanden att Svenska Kraftnät på olika sätt ska lösa problemen med flaskhalsarna och elområdena. Alla 6 yrkandena avslogs av riksdagen, vilket tyder på ointresse för frågan hos (S) och deras stödpartier. Elbristen i Skåne har varit känd länge av oss; en kunskap som dock inte varit spridd till en del ministrar, främst Anders Ygeman (S) då han var Energiminister, i hans nonchalanta svar på skriftliga frågor från Moderater i kammaren.

Vindkraft är nog så bra, och det är positivt om elproduktionen i område 4 kan öka. Men det behövs framför allt planerbar elproduktion. I Tyskland har den sneda balansen mellan vindkraft och kärnkraft redan ställt till trassel. Blåser det mycket när det förbrukas lite el får elbolagen betala för överproduktionen av vindkraft, vilket självklart höjer kostnaden för konsumenten.

En av lösningarna för Sverige är att öka kapaciteten i till exempel Ringhals kärnkraftverk och, på lite längre sikt, bygga nya mindre modulära reaktorer, till exempel som i England där man är nära ett kommersiellt genombrott.

Så, Kjell Persson, marknaden ska nog fungera bra när väl Svenska Kraftnät fungerar enligt sitt regleringsbrev och förser hela Sverige med el.

Bo Lönnerblad (M)

Civilingenjör Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons