Annons
Insändare

Sara Anheden: Regeringens löftesbrott och handlingsförlamning

Vi har full förståelse för de som protesterar och kraftfullt reagerar på el fakturan för december månad och regeringens oförmåga att hålla sina löften. I söndags väckte ett initiativ från en Tomelillaföretagare stor uppmärksamhet när en uppmaning om manifestation utanför kommunhus spred sig runt om i Skåne.
Skåne • Publicerad 12 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utanför Tomelilla kommunhus samlades ett 30-tal för att protestera mot elpriserna och sätta press på regeringen att komma med besked om kompensation.
Utanför Tomelilla kommunhus samlades ett 30-tal för att protestera mot elpriserna och sätta press på regeringen att komma med besked om kompensation.Foto: Mark Nordvall Hanlon

I efterspelet till manifestationen har vi tagit del av den moderata kommunstyrelseordföranden Per Martin Svenssons uttalanden där han vitt och brett svingar mot sina partiföreträdare i regeringen. Även energiministern som tidigare fått kritik från Skånemoderaterna att hon inte kom fort nog till Skåne får nu kritik för att hon inte kommer nu istället.

Per-Martin Svensson hävdar att han har försökt påverka ministrar och partikamrater, men säger inte med ett ord vad han egentligen har gjort.

Annons

För visst stod väl Per-Martin Svensson och hans moderata kamrater på Icas parkering och vid stationen i Tomelilla och framförde sin partiledares budskap? ”Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul.”

Till skillnad från Moderaterna valde Socialdemokraterna att inte utställa några särskilda vallöften i el-frågan. Den tidigare regeringen införde däremot ett högkostnadsskydd och i budgetförslaget för i år fanns ytterligare satsning på högkostnadsskydd till drabbade hushåll och företag. En fördelningspolitisk inriktning för utformning av åtgärderna krävs.

Det finns också anledning påminna om att det under en lång rad av år funnits en bred uppslutning över partigränserna om energipolitiken. Så har varit fallet sedan folkomröstningen om kärnkraft för över 40 år sedan.

Att göra energipolitiken till kortsiktiga valslogans lämpar sig inte då det handlar om investeringar och satsningar som ska hålla i flera decennier framåt. Senaste energiuppgörelsen togs av fem partier 2016 med sikte på fossilfri energihushållning 2045. Målet är att Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045 för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Även om utfästelser nu gjorts från regeringen, så har ännu inga stödpengar betalats ut. En beklaglig situation som i första hand drabbar de mest utsatta och som riskerar jobb och företagskonkurser. Det är inte bara ett löftesbrott, det vittnar också om den borgerliga regeringens handlingsförlamning i jämförelse med den S-ledda regeringens hantering av pandemin.

Sara Anheden (S), oppositionsråd, Tomelilla

Per-Arne Håkansson (S), riksdagsledamot, Ängelholm

Annons
Annons
Annons
Annons