Annons
Nyheter

Pessimism och sorg efter Akademiens besked – upprop för Danius

Efter Sara Danius och Katarina Frostensons uttåg, hur ska Svenska Akademien kunna resa sig? Går det ens? Många kommentarer andas pessimism och sorg.
Samtidigt ska anhängare till Danius bära knytblus under fredagen för att visa henne sitt stöd.
Litteratur • Publicerad 13 april 2018
Sara Danius och Sara Stridsberg efter torsdagens sammanträde i Gamla stan i Stockholm.
Sara Danius och Sara Stridsberg efter torsdagens sammanträde i Gamla stan i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Dagbladets Lisa Irenius skriver att det utifrån dagens läge är ytterst svårt att se hur Akademien ska kunna återvinna sitt anseende och kallar det hela för "en tragisk historia". Till skillnad från på onsdagskvällen, då Börssalen fylldes av stärkande applåder för Danius då hon välkomnade till utdelningen av Nordiska priset, har Irenius nu svårt att känna något större hopp för Akademien.

"Skönheten och värdigheten förefaller mycket avlägsna", skriver hon.

Annons

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter , sammanfattar den senaste tidens turbulens som en maktkamp som "slår intrigen i vilket blodigt Shakespearedrama som helst".

Han avfärdar helt Horace Engdahls tidigare uttalande i Expressen där Danius kallades för den sämsta ständige sekreteraren i Akademiens historia.

"Detta är naturligtvis inte sant – och för Svenska Akademien innebär hennes avgång en ytterligare förstärkning av den redan närmast fullständiga förtroendeförlusten", skriver han.

I hårda ord sammanfattar Wiman vad han uppfattar som vad som nu verkar gälla för Akademien:

"Akademien ska blunda för sexuella övergrepp och trakasserier så länge de inte drabbar institutionen själv. Den ska bortse från flagranta brott mot dess stadgar och ignorera kvalificerade juristers rekommendation om att låta rättsvårdande myndigheter utreda misstankar om ekonomiska oegentligheter. Svenska Akademien står inte längre vid sidan av eller över samhället. Man står på en absolut bottennivå, långt under det."

Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är kritisk mot institutionens hantering av anklagelserna mot den så kallade Kulturprofilen, som har koppling till Katarina Frostenson som nu har lämnat arbetet i Akademien.

"Tänk om Katarina Frostenson hade lämnat Akademien redan i vintras, efter DN-granskningen av Kulturprofilen som Matilda Gustavsson gjorde. Mycket hade varit annorlunda. Inte minst hade de som ville ta tag i problemet varit kvar i Akademien. Nu har de lämnat. Historisk kris", skriver han på Twitter.

"Där gick och försvann min respekt för Svenska Akademien", konstaterar Expressens Gunilla Brodrej i en artikel under rubriken "Gittan förlorade mot gråvargarna".

Maria G Francke sammanfattar i Sydsvenskan att "tre till synes vettiga (manliga) ledamöter har lämnat självmant, två kvinnor har till synes tvingats bort", och kallar Sara Danius avgång för "helt obegriplig".

Hon fortsätter med att "när en händelse är obegriplig brukar jag alltid tänka att det är något vi inte känner till".

Annons

Författaren och ledamoten Per Wästberg reserverade sig mot beslutet att ständiga sekreteraren Sara Danius skulle lämna Svenska Akademien. Det skriver han i SvD:

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid."

I sin kommentar medger han att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

Wästberg uttrycker även en önskan om att de avhoppande nu ska återvända efter att ledamoten Katarina Frostenson lovat att inte längre delta i arbetet.

Matilda Kvarnström Lantz/TT
Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons