Annons
Insändare

Stefan Engdahl: Ingen otillbörlig bakgrund när treklövern tar beslut

Replik på Göran Göranssons insändare i YA 29 juli ”Varför motverkar treklövern en inventering av Sandskogen?”
Ystad • Publicerad 1 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Göran Göransson skriver i sin insändare att det: ”Tyvärr finns det ett stort motstånd från Treklöverns sida till denna inventering. Finns det för många fastighetsägare med dåliga samveten, som ni vill skydda eller vad är problemet?”

Göran Göransson verkar ofta tro att det finns någon otillbörlig bakgrund eller koppling till många av treklöverns politiska beslut och förhållningssätt.

Annons

Jag vill därför tydliggöra att någon sådan inte finns rörande den inventering som avses liksom att det inte heller föreligger i någon annan fråga vi tagit ställning i.

Frågan om inventering av arrendena i Sandskogen var uppe i kommunstyrelsen 22 juni genom att Socialdemokraterna hade lagt ett ledamotsinitiativ i frågan.

Det var uppenbart att den inventering man efterfrågade syftade till att förhindra eller fördröja beslutet att tillåta komplementbyggnader större än tio kvadratmeter.

Vi i treklövern har i grunden inget emot att Sandskogen inventeras men vi röstade emot det framförda kravet på inventering av två skäl.

1) Dels att till skillnad från oppositionen ser vi i ingen koppling mellan en inventering och beslut om att komplementbyggnaden får bli större, vilket ledamotsinitiativet om inventering angav, utan såg bara ett försök att genom ett svepskäl försvåra och försena detta beslut.

2) Dels för att ledamotsinitiativet inte angav tidsramar, vilka resurser som skulle krävas eller hur vi skulle ta hand om resultatet. Vi ansåg att dessa faktorer borde klarläggas innan man fattar beslut om en inventering. Vi måste alltid säkerställa att våra personella resurser och skattemedel används rätt och där de behövs bäst. Därför borde ärendet beredas innan det togs upp till beslut. Detta ville dock inte oppositionen gå med på utan krävde att beslut skulle fattas vid sammanträdet.

Treklövern reserverade sig mot beslutet och Sverigedemokraterna lämnade en protokollsanteckning. Båda mycket kritiska till det sena inlämnandet och att det var ofullständigt då de saknade budgetering och övrig beredning.

Ledamotsinitiativet lämnades in samma morgon som kommunstyrelsen skulle sammanträda. Man skulle kunna beskriva det som en kupp.

Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande som jag hoppas handlade om ett förhastat förfaringssätt och inte någon ny socialdemokratisk strategi att undvika att beslut fattas i sann demokratisk anda.

Stefan Engdahl (M), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons