Annons
Insändare

Claes Melin (MP): Att satsa vidare på kärnkraften är ett stort svek

Svar till Håkan Stigander, Sven Olof Andersson Hederoth och andra kärnkraftsvurmare, bland annat inlägget 30 september ”Samhällsskadligt lägga ner fungerande kärnkraftverk”.
Klimat • Publicerad 7 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraft i Fukushima.
Kärnkraft i Fukushima.

Det råder ingen allmän elbrist i Sverige idag. Det är de flesta sakkunniga överens om.

Det stämmer dock att dagens elnät inte klarar av att förse alla konsumenter med förnybar el i alla lägen.

Annons

Men är det verkligen Miljöpartiets fel? Jag vill hävda att så inte är fallet.

Miljöpartiet bildades för 40 år sedan, bland annat med målet att ersätta kärnkraften med förnyelsebara energikällor.

1980 hölls en folkomröstning om kärnkraften. Enligt vinnande Linje 2 skulle kärnkraften i Sverige vara avvecklad senast 2010.

Efter påtryckningar från det kärnkraftsfria Danmark, som fruktade en kärnkraftsolycka i Köpenhamnsområdet, påbörjades då en avveckling av kärnkraftverket i Barsebäck till att börja med.

Men vad har egentligen hänt sedan dess? Den livsfarliga kärnkraften finns ju kvar än i dag, trots folkomröstningsbeslutet.

Jag kan inte se det som något annat än ett stort svek av de som haft makten sedan dess. I stället för att redan på 80-talet börja storsatsa på forskning och utveckling av sol, vind och andra miljövänliga energikällor som hade kunnat göra Sverige till en stormakt på området, så körde man på som vanligt med billig el från vattenkraft och kärnkraft.

Sedan har elmarknaden också avreglerats, vilket gjort att vinstutdelningar har blivit viktigare än underhåll och investeringar för att trygga elförsörjningen i framtiden.

Under senare år har vi ändå börjat se en ljusning tack vare en påbörjad storsatsning på sol- och vindenergi och krav på bättre infrastruktur.

Genom att även ta fram smarta lösningar för styrning och effektivisering av elanvändningen samt energilagring i form av exempelvis vätgas är jag övertygad om att vi kommer att kunna klara elförsörjningen i framtiden.

Det som nu sätter käppar i hjulet är bland annat försvaret och ett antal skånska kustkommuner, som motsätter sig byggandet av vindkraftparker till havs.

Annons

Många tycks tro att mer kärnkraft är lösningen på de problem med eldistribution vi har idag.

Men att fortsätta satsa på kärnkraften, som skulle ha varit avvecklad vid det här laget, anser jag vara rent vansinne. Den är både dyrare och farligare är de förnybara energikällorna.

Det finns heller inga garantier för att det inte ska hända en allvarlig olycka, sabotage eller annat som får förödande konsekvenser. Se bara vad som hände i Japan för tio år sedan.

Trots alla löften om hur säker kärnkraften i Japan är hände det som absolut inte fick hända i Fukushima. Saneringen efter olyckan beräknas ta omkring 60 år och kosta motsvarande cirka 7 biljoner svenska kronor, samtidigt som massvis med radioaktivt vatten har runnit ut och kontaminerat stora delar av Stilla havet.

Nej, det är knappast Miljöpartiet som står för en samhällsskadlig politik. Det är snarare de som tror att vi inte behöver ställa om till ett modernare och mer hållbart samhälle, tillsammans med kärnkraftsindustrins fotsoldater.

Claes Melin, MP Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons