Annons
Nyheter

Hamnkrogen slår ett slag för skånska läckerheter

Skånska kvalitetsviner, vem hade trott det för bara några år sedan? Nu sällar sig Abbekås Hamnkrog & Hotell till missionärerna och arrangerar en ost- och vinprovning med idel skånska produkter.
Nyheter • Publicerad 29 september 2011
Det blir enbart skånska viner och skånska ostar på Abbekås Hamnkrogs ost- och vinprovning. Lotta Mellberg vill hjälpa till att lyfta fram de skånska smakerna.
Det blir enbart skånska viner och skånska ostar på Abbekås Hamnkrogs ost- och vinprovning. Lotta Mellberg vill hjälpa till att lyfta fram de skånska smakerna.Foto: Albin Brönmark
Blivande Abbekåsvin? Hamnkrogen har en egen liten ranka i trädgården. Vem vet vad det blir av den så småningom?
Blivande Abbekåsvin? Hamnkrogen har en egen liten ranka i trädgården. Vem vet vad det blir av den så småningom?Foto: Albin Brönmark

Krögarparet Lotta Mellberg och Björn Holm på Abbekås Hamnkrog & Hotell har haft hus i Frankrike sedan 1989. Att Frankrike är ett vinland har de aldrig tvivlat på, men att detsamma en dag skulle sägas om deras hemland kom som en överraskning.

-Om någon hade sagt till mig för tio år sedan att det skulle finnas svenska viner som faktiskt är något att ha, skulle jag inte ha trott på det, säger Lotta Mellberg.

Annons

Men faktum är att det produceras en hel del goda viner i landet numera, inte minst i Skåne.

Genom en artikel i Sydsvenskan i våras fick Lotta Mellberg på allvar upp ögonen för det 30-tal vingårdar som finns spridda runt om i landskapet.

Artikelförfattaren Anders Fagerström har bjudits in att leda en ost- och vinprovning på Abbekås Hamnkrog lördagen den åttonde oktober. Samtliga viner kommer då från Skåne.

Detsamma gäller osten; i dag finns det nämligen ett tiotal skånska gårdsmejerier.

Skåne är på väg att bli en riktig gourmetregion, betonar Lotta Mellberg, som gärna hoppar på detta framtidståg och hjälper till att missionera om landskapets läckerheter.

-Jag är född i Skåne och gillar Skåne. Jag har bott 25 år i Stockholm, men nu är det Skåne som gäller.

Hon betonar att vin- och ostprovningen på inga sätt enbart riktar sig till de redan invigda. Tvärtom hoppas hon att många ovana vinprovare vågar komma, vilket ligger helt i Abbekås Hamnkrogs anda, att finnas till för alla.

-Jag är så trött på alla tjusiga ställen där man känner sig som något som katten har släpat in. Här struntar vi helt i om folk kan uttala vinnamnen rätt eller inte. Alla är välkomna. Allt är enkelt här, inga krusiduller. Man går ju på en vinprovning för att det är kul och spännande att lära sig något nytt. Vin och ost är en bra grej om man gillar god mat.

Ann-Louise Olander
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons