Annons
Innehåll från VISIT HELSINGBORG

Helsingborgs båda utomhusteatrar laddar för en glädjefylld sommar

Helsingborg har en lång och glädjefylld tradition av utomhusteater. På Fredriksdalsteatern spelades det första folklustspelet 1932, och ända sedan dess har där spelats lättsamma föreställningar varje sommar, inför allt större publik. I år spelas det fars även på Sundspärlans friluftsteater.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

I år fortsätter traditionen på Fredriksdalsteatern med föreställningen Nötter i regi av Adde Malmberg, medan Eva Rydberg kliver upp på en ny scen: Sundspärlans friluftsteater, med föreställningen Ett resande teatersällskap.

Eva Rydberg må ha lämnat rollen som teaterdirektör i verkligheten, men på scen kommer hon i sommar få yttra den klassiska repliken ”Fan ska vara teaterdirektör!” Pjäsen skrevs redan 1848, men spelas i år i en uppdaterad version där Eva Rydbergs teaterdirektör Sjövall flankeras av bland andra Ewa Roos, Mia Poppe och Hampus Nessvold. Eva Rydberg beskriver den som en blandning mellan Hasse å Tage och Monty Python.

”Det är dramatiskt och komiskt, och en väldigt rolig föreställning att göra.”
Babben spelar rollen som konferensdeltagaren Rose-Marie i teatern ”Nötter”.
Babben spelar rollen som konferensdeltagaren Rose-Marie i teatern ”Nötter”.

Att spela fars är nytt för Babben Larsson, som tycker att den största skillnaden mot andra typer av komedi är att fars är väldigt händelsedrivet.

– Jag tycker att farsens essens är att många på scenen har problem som inte går att lösa, men de ger aldrig upp. De har enorma drivkrafter att lösa sina problem, men de blir bara större och större hur de än kämpar. Det i sig blir väldigt roligt att se på.

Utomhusteater som materialsport

För Hampus Nessvold, den unge skådespelaren som kanske är mest känd för sin roll som ”Terese i kassan”, är det första gången han spelar på en utomhusscen.

– Det har verkligen sin tjusning när man har lärt sig att gilla de saker som man inte är van vid. Man får hantera att spela i alla väderlekar, och saker som att måsar kraxar mitt i repliker. Man får släppa manus, blåser det bort ett papper så får jag säga nåt om det. Det där kan bli ganska roligt!

Hampus Nessvold spelar rollen som aspirerande skådespelare, och Eva Rydberg agerar som teaterdirektören Alexandra Sjövall.
Hampus Nessvold spelar rollen som aspirerande skådespelare, och Eva Rydberg agerar som teaterdirektören Alexandra Sjövall.

Även Babben Larsson gör sin första utomhusföreställning som foodien Rose-Marie i Nötter på Fredriksdalsteatern, en modern fars som utspelar sig på en konferensanläggning och behandlar aktuella ämnen och problem på ett lättsamt vis.

Hon beskriver, lite förvånande, utomhusskådespeleri som lite av en materialsport.

– När solen ligger på gassar det verkligen, men ibland kommer det kalla vindar med dugg i och då blir det riktigt kallt. Jag har en stor generös klänning som jag kan gömma saker under, så jag kommer nog säkra upp med både underställ i ull och nåt sånt där som svalkar huden, haha!

Babben och Nils Dernevik, som spelar rollen som hovmästaren Halvar.
Babben och Nils Dernevik, som spelar rollen som hovmästaren Halvar.

Under repetitionerna har ensemblen råkat ut för några skyfall, och det har givit bra tillfällen att gå igenom vad de ska göra om det händer när publiken är på plats. Babben Larsson säger:

– Då bryter vi och så frågar vi om de vill gå hem. Säger de då nej, vilket de i princip alltid gör, då ger vi dem några minuter att plocka fram sina regnponchos. De är ju beredda, det här är en van utomhuspublik enligt Adde som har spelat mycket på Fredriksdal. Och sen fortsätter vi, fast då med lite blötare golv, helt enkelt!

Ensemblen i ”Ett resande teatersällskap”.
Ensemblen i ”Ett resande teatersällskap”.

En kärleksfull publik

Just publikens goda humör är något som även Eva Rydberg och Hampus Nessvold lyfter som ett glädjeämne i att spela på utomhusteater. Hampus har själv gått på många utomhusföreställningar och säger:
– Just på utomhusteatrarna här i landet är det så extremt kärleksfull publik. De som kommer är så laddade för att få skratta, och med skrattet så ger publiken energi tillbaka till oss på scenen, det tycker jag är så fint.

Eva lägger till:
– Det är så fritt och lekfullt.

Båda ensemblerna finslipar just nu detaljerna i sina respektive föreställningar. Ett resande teatersällskap har premiär den 28 juni och Nötter den 29 juni. Båda föreställningarna ges flera gånger i veckan fram till mitten av augusti. Med lite planering kan besökande till sommarstaden Helsingborg hinna med att se båda föreställningarna under en weekend med en härlig hotellnatt och middag på en av stadens många restauranger.

Nu längtar skådespelarna efter att få träffa publiken.

– Vi har repeterat länge, så att få möta publiken ska bli jättekul, säger Hampus, och Babben lägger till:

”Kom och titta och se själva om vi förvaltar vår tradition – vi gör vårt bästa!”
Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se