150 miljoner i krisstöd till regional kultur
Länsmuseer, länsteatrar och orkestrar har drabbats hårt av coronapandemin, och flera institutioner har efterlyst ett riktat stöd till kulturen. Det hörsammas nu av regeringen och samarbetspartierna.
– Det här är efterfrågat av många regionala aktörer som är oroliga för att deras verksamhet inte ska prioriteras i konkurrens med andra. Om vi inte värnar kulturlivet i den här svåra situationen riskerar stora delar av vår kulturella infrastruktur runt om i landet att försvinna och det vore otroligt olyckligt, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.
Pengarna ska fördelas genom den så kallade kultursamverkansmodellen, av Statens Kulturråd. De ansvarar redan i dag för fördelningen av bidrag till regional kulturverksamhet. Även vissa verksamheter i Stockholms län, som inte ingår i modellen, kan komma att få del av pengarna. Hur länge de räcker kan Amanda Lind inte svara på.
– Den här summan är inte knuten till en viss tidsperiod, det är ett viktigt tillskott till verksamheter som vi vet har drabbats väldigt hårt. Sedan har regeringen och samarbetspartierna skjutit till 21 miljarder i generella statsbidrag som också ska kunna komma kulturverksamheter till del.
KLYS, som utgör en samlad röst för Sveriges yrkesverksamma kulturskapare, efterlyste i början av juni ett kommunalt krispaket, men ett sådant finns det inga besked om i nuläget.
Fakta: Regeringens krisstöd
Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars, och omfattade 500 miljoner.
370 miljoner gick till Statens kulturråd. 50 miljoner gick till Filminstitutet (till biografer och filmfestivaler), 70 miljoner gick till Konstnärsnämnden och 10 miljoner till Författarfonden, där enskilda konstnärer och författare kunde ansöka om pengar genom stipendier.
Även statliga institutioner har fått ett extra krisstöd, på 319 miljoner kronor.
Stödet till regionerna är på 150 miljoner kronor.