Annons

18-åringen som missade mönstringen får böter

18-åringen skyllde på både allergi och ett missat e-postmeddelande när han skulle förklara varför han inte dök upp till mönstringen. Trots det döms han för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.
Ystad • Publicerad 4 april 2019
18-åringen dök inte upp till mönstring och får nu böter.
18-åringen dök inte upp till mönstring och får nu böter.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sedan värnplikten återinfördes är 18-åringen den första i sydöstra Skåne som döms i tingsrätten för att ha uteblivit från mönstring.

I rättegången menade 18-åringen att han inte sett kallelsen från Rekryteringsmyndigheten och att allt var ett missförstånd.

Annons

18-åringen hade sett den ursprungliga kallelsen och svarade på den att han inte tyckte det var lönt att han kom, eftersom han led av pollenallergi. Rekryteringsmyndighetens svar, att han ändå skulle komma på mönstringen, hade han inte sett.

Ystads Tingsrätt godtar dock inte förklaringen och dömer den unge mannen för brott mot totalförsvarsplikten. Påföljden blir 2 000 kronor i böter.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons