Med känsla av julafton ute - fast inne ändå

Tomelilla Artikeln publicerades

Inomhus, fast ändå med utomhuskänsla. Onslunda IF:s julmarknad är onekligen lite speciell. Och årets upplaga blev minst lika välbesökt som tidigare år.

Utanför var det vanligt skånskt decemberväder med gott om plusgrader och dimman hängande i luften i går – inte ett dugg juligt alltså.

Men väl inne genom den oansenliga dörren till Onslunda sporthall kom besökaren rakt in i ett riktigt jullandskap – försiktig mysbelysning i den annars nersläckta hallen, julgirlanger, gröt och glögg och pepparkakor.

Och en mängd försäljare med garntomtar, röda spetsdukar, hjortkorvar, speltvete, gumpvärmare av tovad ull, smycken, halsdukar, buxbomskransar, utlovat nyttig choklad, begagnade böcker och mycket annat som går att stoppa i paket under granen eller julpynta hemmet med. Sedan Onslunda IF började hålla sin julmarknad i den då nybyggda sporthallen på 90-talet har evenemanget vuxit till sig ordentligt.

– Julmarknaden och loppis är de största grejerna vi gör under året, säger Gunvor Lind som tillhör den grupp i Onslunda IF som håller i trådarna för julmarknaden.

Redan mitt i sommaren började föreningen jobbet med att hitta lämpliga knallar.

– Vi vill gärna ha ett utbud av lokala företag och hantverkare, säger Gunvor Lind.

Och trots att julmarknaderna stått som spön i backen på Österlen de senaste veckorna verkade det finnas gott om julmarknadssugna besökare kvar i går – redan innan det stora dragplåstret Tomelilla Lucia vid tvåtiden var parkeringarna ovanligt väl fyllda.

– Så här mycket besökare har jag nog inte sett något år tidigare, sa Christer Persson som tillsammans med några andra funktionärer fick stanna ute i kylan – någon måste ju grilla varmkorvarna också.