Kraftig brand i cykelbutik

Simrishamn Artikeln publicerades

En kraftig brand rasade natten till onsdagen i en cykelbutik inrymd i ett godsmagasin vid järnvägsstationen i Simrishamn. Boende uppmanades att hålla sig inne, och tåg- och busstrafiken stängdes av. Nu ber polisen om tips från allmänheten.

Prick klockan 2 natten mot onsdagen fick räddningsledare Eva Ljungkvist larmet om att det brann.

- När vi kom fram brann det i byggnadens östra del. Men eftersom arbetet var riskfyllt kunde inga delar av byggnaden räddas. Inte minst närheten till järnvägen gjorde arbetet problematiskt för brandmännen.

Rökutvecklingen var kraftig och de boende i närheten uppmanades att stanna inne med stängda fönster och avstängd ventilation.

- All rök är farligt. Därför uppmanade vi de boende att stanna inne och hålla fönstren stängda.
Hela järnvägsstationen var strömlös och personal från flera brandstationen arbetade med att hindra elden från att sprida sig under natten.

- De strömförande ledningarna finns ju alldeles intill huset. Och dessutom ett ställverk på baksidan av huset. Banverket fick stänga av strömmen.

Och räddningstjänsten har haft en rad andra risker - utöver närheten till järnvägen som tvingade dem till att bryta strömmen.

- Det fanns gasolflaskor i butiken och vi har haft isproppar i brandpostnätet som gjorde att vi inte kunde komma åt vårt extravatten. I en sån här komplex och lång insats behöver vi använda oss av brandpostnätet.
Kylan gjorde att räddningstjänsten fick hitta andra sätt att lösa problemet på. Det blev till att bygga upp ett separat system med tankbilar i skytteltrafik, och dels till att smälta ispropparna - men det tog tid.

De bilar som stod parkerade på parkeringsfickorna framför Godsmagasinet klarade sig utan skador och fick flyttas av både ägare och polis.

Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen höll räddningstjänsten fortfarande på med eftersläckningsarbetet. Som mest har man under natten haft ett 30-tal brandmän på plats från Simrishamn, Tomelilla, Löderup och värnen i Gärsnäs och Tommarp.

- Vi har även haft god hjälp av kommunens säkerhetschef, vattenverket och en grävmaskinist, säger Eva Ljungqvist.
Med alla insatta insatser fick räddningstjänsten till slut kontroll över gnistregn och brand. Och efter mycket om och men kom busstrafiken igång igen på onsdagsmorgonen. Tågtrafiken kom dock inte igång förrän vid åttatiden.

- Det tog för lång tid att få dit ersättningsbussar och det var svårt att få tag i dem tidigt på morgonen, säger Ulrika Mebius, presschef hos Skånetrafiken.

Inga människor kom till skada under branden.

Brandorsaken är ännu inte känd.