Äpplen fyller musteri till påsk

Sjöbo Artikeln publicerades

En omisskännlig höstdoft av pressade äpplen hänger sig kvar. Men nu till påsk är det istället bilder som fyller musteriet i Sövde. Fast äpplena är där ändå när ett helt gäng Sydsvenskan-fotografer ställer ut tillsammans med musteriägaren Bonny Håkansson.

– Hur fan kunde vi ta såna här bilder, säger någon glatt medan tre-fyra man tillsammans klurar ut ett fungerande sätt att fästa en platt fyrkantig tavla på en rund stålcistern. Uppsluppen och kreativ – sådan var stämningen när ett gäng fotografer i lördags hängde upp sina verk inför Sövdes första konstutställning i musterimiljö.

Frilansfotografen Bonny Håkansson tog över musteriet i Sövde i fjor. Tre månaders intensivt äppelmustande under höstarna, och resten av året som fotograf, var tanken. Och den första säsongen har gått bra, tycker Bonny Håkansson.

– Det har varit roligt och det känns som det finns en stor potential med musteriet, jag har funderat litegrann på om man till exempel skulle öppna en butik i framtiden, säger Bonny Håkansson.

Och nu till påsk kommer mustieriet att bli utställningslokal – Bonny Håkansson ställer ut tillsammans med 14 fotografkollegor som jobbar eller har jobbat på Sydsvenskan. Det var där Bonny Håkansson inledde sin fotografkarriär, och bland gänget som nu ställer ut finns flera fotografer som vunnit priser i till exempel Årets bild eller World Press Photo.

Men när fotograferna ställer ut i Sövde handlar det inte om den sorts nyhets- eller dokumentärfoto som de håller på med på jobbet – utan om lekfullt och experimenterande konstfoto.

– Det är jätteskönt och otroligt roligt att få göra något helt annat än det vanliga pressfotot, säger Lars Brundin som är en av utställarna.

Den opretentiösa skaparglädjen märks hos alla inblandade vid hängningen. Om nu hängning är rätt ord i en industrilokal modell äldre där spik- och skruvbara släta väggar lyser med sin frånvaro.

Även om bilderna som ställs, hängs och lutas runtom i den rustika lokalen skiljer sig åt i stil och uttryck så har alla en sak gemensamt – temat är äpplen.

– Vi hade lite funderingar på om det var lite klyschigt att ha äpplen som tema här. Men det kändes givet, säger Bonny Håkansson.

Planerna på en utstsällning i musteriet tog fast form i vintras. Och när några av Sydsvenskanfotograferna blev tillfrågade visade det sig att nästan alla ville vara med, berättar Lars Dareberg.

Om det faller väl ut till påsk hoppas Bonny Håkansson kunna använda musteriet till utställningar fler gånger.

– Jag tror många är nyfikna på själva lokalen som sådan också. Det är ju inte många som sett den inifrån, när det är säsong går det inte att släppa in besökare och resten av året är den ju oanvänd.