Ingen säsong utan "Lillen"

Sport Artikeln publicerades

Vårtecknen står för närvarande som spön i backen och kommande helg stundar nästa. Då inleds nämligen rallycrossäsongen på Svampabanan i Tomelilla med de båda inledande deltävlingarna i Götalandscupen.

Götalandscupen avgörs i elva deltävlingar innan totalsegrarna koras i de fyra klasserna. Men det var på vippen at deltävlingen kunde genomföras.

– Vi har sagt att det behöver vara minst 60 anmälda förare för att deltävlingen ska genomföras. För någon vecka sedan var vi inte uppe i den siffran. Men efter lite rundringning visade det sig att det fanns förare som inte trodde att våren var kommen i sydsverige och därför legat lågt. Men nu är de anmälda och tävlingarna genomförs, berättade Tomelilla MK:s presschef Linda Svensson.
För arrangörsklubbens del står nio åkare på startlinjen, vilket är en liten ökning jämfört med Götalandscupen 2008. En som envist hänger med är rutinerade Rickard "Lillen" Persson.

– Att köra rallycross är ett beroende. Jag kan inte sluta helt enkelt och en av drivkrafterna är att jag fortfarande kan konkurrera mot dem som jag skulle kunna vara farsa till. Utan att vara för kaxig så törs jag nog påstå att jag borde ta hem totalen om jag körde alla tävlingar. Nu tror jag inte att det blir så, eftersom jag i första hand satsar på svenska mästerskapen. Årets bil är densamma som förra säsongen, men den är uppdaterad vilket ger 30 hästkrafters förstärkning och då behövs det rejäla banor, menade "Lillen" Persson, som gör sin 23:e säsong som rallycrossförare.

En som däremot begår premiär i rallycrossammanhang är 31-årige Niklas Arthursson. Via ett antal folkracesäsonger är det dags att debutera i de stora sammanhangen. Närmare bestämt i klass 4.
– Det ska bli riktigt spännande att testa hur grejorna fungerar. Men samtidigt lite pirrande, eftersom jag ännu inte haft möjlighet att testa min Volvo 264. Faktum är att den enda trafik den upplevt är den av och på släpet. Men siktet är inställt på att köra samtliga elva deltävlingar, berättade debutanten Niklas Arthursson.

En som kan kalla sig nästan debutant i rallycrossammanhang är 29-årige Martin Svensson. Han debuterade visserligen förra säsongen i klass 4, men ett svårupptäckt fel på katalysatorn förstörde förutsättningarna.
–Nu har jag koll på alla grejor och dessutom satsat resurser på att förbättra väghållningen avsevärt. Jag har hunnit testköra min BMW vid några tillfällen och det gav tveklöst mersmak. Målet är att stå på startlinjen i samtliga deltävlingar och plocka så många poäng som möjligt och sen får vi se hur långt det räcker, menade Martin.