Kultur

Arga feministiska texter som borde ha stramats upp

bokrecension Artikeln publicerades

Feminism, jämlikhet och rättvisa. Ida Eklöf debuterar med en rasande och humoristisk bok som fått titeln ”Moder Justitia”. Jonna Fries har läst.

För unga vuxna

Moder Justitia

Författare: Ida Eklöf

Förlag: Rabén & Sjögren

Visa mer...

”Moder Justitia” började 2015 som ett Instagramkonto och fick en stor skara följare. Nu samlas Ida Eklöfs feministiska texter i en diktbok för unga vuxna.

Texterna handlar om kroppen, bemötande, förväntningar, och önskningar. Främst riktar de sig mot patriarkatet, men diktjaget brottas även med en motvilligt inlärd självkritik.

Raderna osar av ilska, ironi och viljan att hitta ett jämlikt och respektfullt sätt att leva på. Språket är rakt, med tyngdpunkt på innehåll och känsla, även om Eklöf i viss mån leker med upprepningar, klanger och typografi.

”Moder Justitia” är läsning som manar till eftertanke och förändring. Det är vasst och vitsigt formulerat, även om vitsigheten snart blir tröttsam och boken borde stramats upp.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.