GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Biblioteket bjuder in till Bergmankväll

På 1950-talet spelade Ingmar Bergman i Ystad in scener till två av sina filmer. På tisdag visas ”Sommarnattens leende” på Ystads stadsbibliotek och YA:s Ulf Mårtensson inleder kvällen med att berätta om och visa filmklipp från inspelningar med regissören.
Ystad • Publicerad 1 november 2018 • Uppdaterad 1 november 2018
Mellan tagningar: Harriet Andersson, Ingmar Bergman och Nils Palmgren på Krukmakaren i Ystad, juni 1953.
Mellan tagningar: Harriet Andersson, Ingmar Bergman och Nils Palmgren på Krukmakaren i Ystad, juni 1953.

Att biblioteket håller sitt filmkafé på temat Ingmar Bergman i Ystad har förstås att göra med regissörens 100-årsjubileum, men också att bibblans personal uppmärksammade några artiklar i Ystads Allehanda.

Ulf Mårtensson på YA:s kulturredaktion har under året gått i demonregissörens fotspår och intervjuat flera Ystadsbor och sydostskåningar som på ett eller annat sätt blev inblandade i inspelningarna.

– Jag kände inte alls till den här lokala historien och det tyckte vi var så spännande och ville spinna vidare på att vi bjöd in Ulf för att inleda vårt filmkafé om Bergman i Ystad, säger bibliotekarien Tellervo Salomonsson.

Hon låter också hälsa att alla som har egna minnen från inspelningarna är extra välkomna att komma och berätta om dessa.

Ingmar Bergman spelade in scener till ”Gycklarnas afton” i Ystad 1953, och till ”Sommarnattens leende” 1955.

Den senare filmen blev Ingmar Bergmans internationella genombrott, och det är den som kommer att visas på biblioteket.

– Före filmen kommer Ulf Mårtensson också visa en kortare film från själva inspelningarna och det ska bli väldigt spännande att se, säger Tellervo Salomonsson.

Arrangemanget hålls tisdagen den 6 november i Bokskogen, som ligger i stadsbibliotekets källare, och börjar klockan 17.

Antalet platser är begränsat och gratisbiljetter hämtas på biblioteket.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer