unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bladvändare om högstadieliv

Marta Söderbergs fjärde ungdomsroman är en käftsmäll om mod och svek i en högstadieskola. Den som inte rättar in sig i ledet riskerar både det ena och det andra. Boken är en riktig bladvändare, tycker recensenten Eva Wahlström.
Foto: Ola Kjelbye

Man längtar inte precis tillbaka till högstadietiden när man läser Marta Söderbergs nya roman. Nu hade jag det inte lika urdjävligt som bokens Moa har det. Men jag kan ändå känna igen det strukturella våldet och mobbningen som finns i den hierarkiska skolstrukturen. Den som inte passar in blir inte bara utesluten. Om det vore så väl, nej, den som avviker ska krossas både mentalt och också rent fysiskt.

Moa är utanför, hon vet att skolan och högstadiet kommer att bli ett tre år långt helvete. Något har hänt på sommaren, något som läsaren sakta får inblick i. Det är nästan som ett mantra, detta som hände. Som en tjechovsk bössa hänger händelsen igenom boken. När ska den avfyras och mot vem?

Föräldrarna intygar att det kommer att gå så bra i skolan och just då vet Moa att det kommer att gå åt helvete. Och det gör det. Sedan i somras pratar ingen med Moa, om det inte är för att säga hur mycket de hatar henne.

quote
Den krångliga vardagen framstår i hela sin brutalitet, men berättelsen är också bitvis humoristisk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Hemma är det sådär, föräldrarna är ganska justa men det svajar lite i deras förhållande. Till och med storasystern som Moa är mycket olik är det väl inget större fel på, även om hennes ego mest är inriktat på det egna utseendet och eventuella attraktionskraft på det motsatta könet. Med andra ord ingen drömtillvaro men på det hela taget normalbra, om det nu finns något som heter så.

Den krångliga vardagen framstår i hela sin brutalitet, men berättelsen är också bitvis humoristisk. De verkliga händelserna kontrasteras av Moas dagdrömmerier och när hon sjunker in i sin musik. En musiker och skådespelare går bitvis bredvid Moa, en högst verklig dagdröm, men också en ohållbar livslögn. Hollywoodstjärnan Edward är en sådan tröstande gestalt, men som sagt inte verklig. Till slut vet hon inte själv var verklighetens och fantasins konturer finns och det vet nästan inte läsaren heller. När Moa börjar vakna upp från sin dröm, är det en svårgenomförd förlust:

”Ju mer jag bestämmer mig för att jag inte ska dagdrömma, desto mer dagdrömmer jag.”

Fantasierna är och har blivit både en kraftfälla, flykt och samtidigt farlig som en drog, som man hålls kvar i och då inte kan utvecklas framåt. Ändå måste man våga drömma och boken är: ”Tillägnad alla modiga, som vågar drömma, så att det svindlar.”

Läs mer

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Såriga och smärtsamma dikter om sorg

Kultur

Såriga och smärtsamma dikter om sorg

Poeten Anna Hallberg varierar diktens form men också själva berättandet i ”Under tiden”.

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Kultur

Mycket rök men lite eld i ny klimatthriller

Pernilla Ericson lyckas inte övertyga recensenten Per-Axel Svensson.

Storartat om den kriminella medeltiden

Kultur

Storartat om den kriminella medeltiden

”Smutsiga hjärtan” är en ordagrann medeltidsdeckare där miljöer, personer och kriminalitet hör ihop.

Författaren Ola Larsmo är aktuell med romanen "Översten", som rör sig i samma historiska miljöer som förra boken ”Swede Hollow”.

Kultur

Ola Larsmos kämpande överste drabbar läsaren

Svensken som stred i kriget mot slaveriet fångas känsligt i ny roman.