Annons

Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Israel går till val

Tvåstatslösningen kan var på väg mot sin definitiva död.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 4 april 2019
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pellnäs
Pellnäs

Den senaste månaden har det sett ut som om Benjamin Netanyahu skulle kunna besegras i det strax instundande valet. Grunden är att riksåklagaren Mandelblit beslutat att åtala premiärministern för korruption. Den här gången är det allvar och utgör det allra farligaste hotet den erfarne politikerräven Netanyahu har utsatts för, eftersom han samtidigt anfalls av en valallians mellan den förre arméchefen Benny Gantz och den förre finansministern Yahir Lapid. De kan möjligen nå ett resultat som ger dem grunden till att bygga en majoritet i Knesset.

I sin nöd har Netanyahu öppnat ett samarbete med Israels mest extremistiska högerparti med rötter i en terrorristförkarad gruppering. Till sitt försvar mot mutanklagelserna har han i huvudsak begagnat den trumpska retoriken med anklagelser om ”häxjakt” och fientliga utfall mot kritiska medier.

Annons

Men vi kan samtidigt konstatera att Netanyahu från USA uppbär det kraftfullaste stödet, som en amerikansk president någonsin gett israelerna. Donald Trump såg tidigt till att dra bort alla amerikanska pengar från UNRWA vilket drastiskt har minskat FN:s möjligheter att stödja behövande palestinier på Västbanken och i Gaza. Genom att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem togs ett stort steg på vägen att erkänna Jerusalem som Israels och enbart Israels huvudstad, vilket vore ett brott mot den FN-resolution som lade fast grunden för statens Israels tillblivelse 1947.

I samband med Netanyahus besök i USA nyligen fick han en överdådig besökspresent av Donald Trump. Denne erkände Israels innehav av Golanhöjderna som rättmätigt och motiverade det med att Israel så länge har innehaft området. Som vi vid det här laget blivit vana vid, agerade Trump utan några konsultationer med sina Nato-allierade eller med säkerhetsrådets medlemmar. Rent säkerhetsmässigt ser Israel det nödvändigt att behärska en försvars- och förvarningslinje upp i Golanbergen, men skulle i förhandlingar kunna återlämna delar av området i utbyte mot att dessa demilitariseras. Det är stor risk att den nationella propagandan i Israel nu spelar ut erkännandet som en personlig triumf för Netanyahu och blundar för de stora problem som följer med.

Värderar man USA:s politik ser man att ett erkännande av Västbanken som israeliskt territorium kan bli nästa steg. Därmed är tvåstatslösningen definitivt död och begraven. Utan en palestinsk stat, erkänd av Israel och världens nationer, döms Israel till att vara en stat som troligen i sekler kommer att leva med hotet om krig ständigt närvarande i vardagen. Att förena en stat, som ser sig själv som helt judisk, med en växande palestinsk befolkning, blir en samhällsbildning där demokratin inte överlever. Erkännandet av Golan som en del av Israel undergräver också motståndet mot Rysslands erövring av Krim.

Bo Pellnäs

Annons
Annons
Annons
Annons