GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför tänder du ljus i en adventsstake idag

Har du också funderat över varför vi har adventsljusstakar hemma? Och undrat vem som gjorde den första elektriska ljusstaken?
Julen • Publicerad 2 december 2018
-
-

När vi nu plockar fram våra adventsljusstakar till första advent är det en självklar tradition för många. Men så har det inte alltid varit.

Visste du till exempel att Sveriges första adventsljusstake var en gran?

Allt började i Stockholm.

I slutet av 1800-talet började man att tända ljus för att markera nedräkningen till julafton i Europa. Till Sverige kom traditionen från Tyskland.

Där hade Kaiserwerths diakonianstalts en adventsgran och det tog Ersta diakoni i Stockholm intryck av. Kanske följde traditionen med föreståndarinnan Marie Cederschiöld hem, hon hade nämligen utbildats till sjuksköterska och diakonissa i just Kaiserswerth.

Ersta Kyrka i Stockholm där traditionen med adventsgranen brukar uppmärksammas i advent.
Ersta Kyrka i Stockholm där traditionen med adventsgranen brukar uppmärksammas i advent.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

På 1870-talet skaffade man på Ersta en egen adventsgran med 28 ljus. Varje adventssöndag tändes sju ljus, ett för varje dag i veckan. Än idag håller Ersta kyrka ofta en grantändningsgudstjänst den första advent.

Traditionen spred sig sedan över landet men efterhand blev granen istället en ljusstake. Det fanns dels en ljusstake med sju ljus för veckans alla dagar, och en med fyra för de fyra adventssöndagarna.

Det är den ljusstaken som har levt kvar in i våra dagar.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Och den första elljusstaken då? Jo, det är en svensk uppfinning av Oscar Andersson, som 1934 jobbade på Philips i Göteborg. Dessvärre fick han själv inte något erkännande för uppfinningen förrän långt senare. Läs hela historien om Oscar Andersson och hans elljusstake här.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.