De mest italienska pizzorna finns i Ystad: ”Både överraskad och jätteglad”
När brevet damp ner i Vincenzo Giacopinos brevlåda hade han ingen aning.
– Jag har i efterhand fått veta att Eccellenze Italiane haft utsända här i restaurangen och ätit. Och de gillade tydligen vad de fick, säger en strålande glad pizzabagare.
– Jag är både överraskad och jätteglad.
Hur den italienska organisationen hittat honom i Ystad har han också fått veta.
– Det var en kund som varit här och ätit som sedan skrev brev till organisationen för att tipsa om mina pizzor.
”Det är bara i Sverige det serveras pizzasallad”
Eccellenze Italiane uppmärksammar pizzerior över hela världen som lyckas behålla de italienska smakerna i sina pizzor.
– De flesta italienare som flyttar till Sverige och öppnar en pizzeria blandar in lokala smaker, säger Vincenzo Giacopino och nämner pizzan Hawaii.
– Ananas på pizza, säger han och tar sig för pannan.
Andra bannade ingredienser på Gusto är kebab och pizzasallad.
– Det är bara i Sverige det serveras pizzasallad. Men inte hos mig, konstaterar han.
Vincenzo Giacopino kommer från Sicilien och smakerna på hans pizzor kommer från hans hemtrakter.
– Ingredienserna på en pizza ska fungera tillsammans. Jag provsmakar länge och väl innan en pizza hamnar på menyn, berättar han och pekar på favoriten – Mortadella.
– Den har pinjenötter. Det har man på pizzor i södra Italien, säger han.
Smakerna är viktiga för Vincenzo Giacopino och förklarar varför hans restaurang heter som den heter. Gusto betyder smak på italienska.
Förutom Gusto är det en pizzeria i Stockholm som också får utmärkelsen. En del av priset är att organisationen kommer att marknadsföra pizzeriorna i sociala medier.
Kanske kommer italienare att resa till Ystad för att få en äkta pizza?
– Haha, ja. De flesta italienare som bor i trakten kommer redan hit.