Efter misstänkt mordbrand – vaknade i lägenhet full av rök

Vid halv två, natten till lördag, larmades räddningstjänsten till Blekegatan i Ystad med anledning av en brand som polisen misstänker var anlagd. Minst två av hyresgästerna vaknade mitt i natten till en lägenhet full av grå rök.
– Hade inte brandvarnaren fungerat hade vi somnat in och dött, säger Mimmi Grill Neldemark.
Ystad • Publicerad 10 februari 2019 • Uppdaterad 11 februari 2019
Samuel Hessman och Mimmi Grill Neldemark har tillfälligt fått flytta ut ur sin lägenhet efter den misstänkta mordbranden.
Samuel Hessman och Mimmi Grill Neldemark har tillfälligt fått flytta ut ur sin lägenhet efter den misstänkta mordbranden.Foto: Stina Zinsmeister

Röklukten sticker i näsan och man blir snabbt yr av att vara inne i lägenheten. I köket står en rökfläkt och surrar och golvet är fortfarande svart på flera ställen. Mimmi Grill Neldemark och Samuel Hessmans lägenhet ligger inte över den källare som brann natten till i lördags men det är den lägenhet som drabbats värst. Hur det kommer sig vet de inte.

– Samuel väckte mig kvart i två och då var lägenheten full med rök. När vi kom ut i trappuppgången var det ännu mer svart. Vi har två små kattungar som fick panik och som gömde sig under soffan. Vi fick stå utanför till halv fyra innan vi kunde gå in och hämta dem, säger Mimmi Grill Neldemark.

– Brandmännen fick låna vår lägenhetsnyckel och när de öppnade ner till källaren kom det ut som en explosion av rök.

Golvet är fortfarande svart av sot på flera ställen. - De tror att det måste renoveras, allt det svarta trycks ju ner i golvet när man går här, säger Mimmi Grill Neldemark.
Golvet är fortfarande svart av sot på flera ställen. - De tror att det måste renoveras, allt det svarta trycks ju ner i golvet när man går här, säger Mimmi Grill Neldemark.

Branden inträffade i ett hus med flera trappuppgångar och räddningstjänsten evakuerade ett av trapphusen. Runt klockan 02.30 meddelade räddningstjänsten att man lyckats släcka branden.

Samuel Hessman hade vaknat av brandvarnaren i lägenheten.

– De har sagt att våra dörrar är brandsäkra och att de ska stå emot rök i 30 minuter. Men med tanke på hur rökigt det var här inne så kan man undra hur länge det har stått och rökt igenom, säger Samuel Hessman.

Han pekar på dörramen.

– Man ser här var det har kommit in.

På marken ser man spår efter där en väska har stått. Sotet har försvunnit där brandmännen och paret själva har gått.
På marken ser man spår efter där en väska har stått. Sotet har försvunnit där brandmännen och paret själva har gått.

Lägenheten mitt emot är utan rökskador och så vitt de vet är det enbart deras lägenhet som har fått en rökfläkt.

Nu har de flyttat in hos Mimmis mamma i väntan på sanering och besiktning.

– De har sagt att det ska ta minst en vecka, men vi vet verkligen ingenting, vi står med ganska tomma händer. Kläderna och allt är också helt rökskadat.

Efter branden har hyresvärden Heimstaden ännu inte har hört av sig till hyresgästerna.

– De har inte gjort någonting, inte ringt och frågat hur vi mår eller ens skickat ett mail. Vi har inte fått någon information eller någonting. Vi får bara vänta och se vad som händer.

De berättar att det hade varit en liknande brand i lägenhetshuset för två år sedan men då hade de ännu inte flyttat in.

– Källardörren här bakom har ett jättedåligt lås, det är hur enkelt som helst att bara sparka in dörren. Brandmännen sa att dörren hade stått öppen när de kom till platsen. Enligt en granne var det samma sak förra året och de tror att den var anlagd då med. Han hade kontaktat hemstaden och sagt att de måste fixa det men det har de ju inte gjort, säger Samuel Hessman.

Spår i trappuppgången efter branden.
Spår i trappuppgången efter branden.

– Det känns inte som att de bryr sig om sina hyresgäster, säger Mimmi Grill Neldemark.

Polisen utgår ifrån att branden i källaren under lördagsnatten var anlagd och rubricerar ärendet som mordbrand. Vissa spår säkrades vid den tekniska undersökningen som gjordes på söndagen.

– Det känns äckligt, hade inte brandlarmet fungerat hade vi somnat in och dött, säger Mimmi Grill Neldemark.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.