Annons
Kultur

Eirik Stubø lämnar Dramaten

Eirik Stubø lämnar sin post som chef för Dramaten. "Jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen”, säger han i ett pressmeddelande.
Kultur • Publicerad 8 april 2019
Eirik Stubø. Arkivbild.
Eirik Stubø. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personalen på Dramaten kallades till ett krismöte på måndagen och nu står det klart att Eirik Stubø lämnar sitt jobb som vd och teaterchef. Samtidigt har styrelsen utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.

Enligt pressmeddelandet anser styrelsen att teatern behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö, något man tror bäst sker med en ny vd.

Annons

"De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen", säger Stubø i pressmeddelandet.

Maria Groop Russel säger i pressmeddelandet att hon tänker driva arbetet kring arbetsmiljö mer systematiskt än tidigare.

"Dramaten har påbörjat och genomfört en rad åtgärder kring arbetsmiljö på olika sätt. Det arbetet tar jag vidare nu. På ett mer systematiskt sätt än tidigare. Jag känner mig motiverad, samlad och beslutsam".

Arbetet med att rekrytera en ny teaterchef/konstnärlig ledare inleds omedelbart.

Kris efter dokumentär

Bakgrunden är den kris som har drabbat Dramaten efter att SVT-dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" visades i slutet av mars. Den skildrade Nilssons liv som artist, men också den tid under mitten av 90-talet då hon misshandlades av en man hon hade en relation med. Reaktionerna kom omedelbart och i sociala medier blev hashtaggen #brinnförjosefin en av de mest diskuterade.

Mannen som misshandlade Josefin Nilsson arbetade på Dramaten och dömdes för misshandel och olaga hot, ett straff som fastställdes till villkorlig dom av hovrätten. Efter dokumentären ställde Dramaten in de sista föreställningarna av uppsättningen mannen nu under våren medverkat i.

Efter dokumentären träffade kulturminister Amanda Lind Dramatens styrelseordförande för ett möte om hur institutionen arbetar mot trakasserier och för att skapa en trygg arbetsmiljö. Eirik Stubø har även han hållit möte med de anställda, och bekräftade för Dagens Nyheter att det inte är aktuellt med fler uppdrag för den utpekade mannen.

Kritik

Teaterförbundet och flera skådespelare har uttalat kritik mot Dramatens ledning, som de inte anser har gjort tillräckligt för att följa handlingsplanen där man stipulerar nolltolerans mot trakasserier och våld.

Nyligen skrev Dramatens styrelse ett internt brev till de anställda där man säger att styrelsen borde ha "agerat mer kraftfullt" när det gäller de missförhållanden som uppdagats på nationalscenen.

Sara Haldert/TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons