Annons
Kultur

En sammansatt romanthriller med många bottnar

Åtta år efter debuten med Mannen från Albanien återkommer Magnus Montelius med spänningsromanen Åtta månader.
Publicerad 12 april 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Han tar tid på sig, den gode Montelius, men är värd all väntan. Jag tyckte att Mannen från Albanien var 2011 års bästa deckare, en bok som innehöll allt som gör en bok bra, som språk, teknik, handling, spänning och en överraskande knorr.

Detta gäller också för Åtta månader.

Annons

I fokus står frilansjournalisten Nina Wedén som med ett scoop avslöjar Sveriges utrikesminister som sexköpare. Till hans efterträdare utses Jacob Weiss, en karismatisk men i politiska sammanhang oprövad man från biståndsvärlden. Helt överraskande får Nina Wedén frågan om att bli hans pressekreterare. Hennes uppdrag blir att till varje pris skydda den nye ministern, han som vill använda sin position till att bara göra goda saker för mänskligheten. Men vem är han egentligen?

Samtidigt hamnar den politiske konsulten Max Boije i kylan efter att ha granskat Weiss tidigare förehavanden alltför noga. Kan det ha att göra med de oredovisade åtta månaderna i hans förflutna?

Magnus Montelius har skrivit en sammansatt roman, en thriller med många bottnar, en skildring av maktens korrumperande inverkan på människan. En spionroman av samma kaliber som de allra bästas, som John LeCarrés eller Len Deightons. Men han talar med en egen röst.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons