Annons
Kultur

Fantasirikt men kryptiskt i ny bilderbok om tiden

Tanken att tiden skulle kunna ta semester är fantasieggande, tycker recensenten Peter Grönborg. Men låt säga att hon är en tant, då kan hon ju mycket väl utse vikarier och vara ledig. Två barn tar under en period hand om händelserna i världen.
bokrecension • Publicerad 3 april 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Tiden tar semester

Bilderbok

Text: Mattias Käck

Bild: Ida Björs

Förlag: Alfabeta

Förra året debuterade litteraturvetaren och bibliotekarien Mattias Käck (f. 1983) med ”Harriet Löwenhjelms värld”, en unik collagebok. Med fin känsla för disposition sammanförde han foton, konst och olika typer textfragment. De speglar den lungsjuka konstnären och poetens liv.

Själv bidrar han med noter och bildtexter, vilka binder ihop stoffet och ger det biografisk stringens. Harriet Löwenhjelm har han intresserat sig för ända sedan sin gymnasietid. Sannolikt bidrog fascinationen för hennes poesi till att han sökte sig till författarutbildningar på folkhögskolorna Wik och Biskops-Arnö.

Annons

Att han har utvecklat en bärkraftig lyrisk ådra visar han i ”Tiden tar semester”, där han debuterar som bilderboksförfattare. Det lilla formatet, de korta texterna som hör till genren lämpar sig väl för skribenter med poetiska ambitioner.

Av det abstrakta tidsbegreppet gör Mattias Käck en tant, som ger intryck av att vara allsmäktig. Hon är ett subjekt med inflytande över allt som händer, såpass att hon inte hinner med. Hon tar semester och låter två barn bli vikarier.

Eftersom de inte fått några instruktioner om vad som förväntas av dem är de först passiva. Men genom att använda det magiska ordet ”vips” blir det möjligt för dem att trolla fram saker.

”De två barnen hör hemma i en förort, med närhet till naturen, med blommor, träd och enstaka djur.”

Strax har de åstadkommit sådant som regn, ett hus, en orkester, såpbubblor, fjärilar, fyrverkerier, med mera. Vad den här sortens trolldom skulle ha med just tid att göra förblir dock dunkelt.

På det idémässiga planet balanserar berättelsen på gräsen mellan nonsens och det kryptiska. Möjligen finns det en vag koppling till religion. För Tiden tillbringar nämligen sin semester i ”Tomhetens dal i Stillhetens land”, en geografi som brukar hänföras till en andligt mystisk sfär.

Dessbättre förankrar Ida Björs, en mångsidig och erfaren illustratör, skeendet i realism. De två barnen hör hemma i en förort, med närhet till naturen, med blommor, träd och enstaka djur.

”Tiden tar semester” är en uppslagsrik och spännande bilderbok. Men någon exakt tonträff nås inte, delvis för att aldrig skrift och bild samverkar på ett övertygande sätt. Den drömska texten understöds inte av de mörkt murriga illustrationerna.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons