Fornminnesföreningen överkörd flyttfrågan

Ystad Artikeln publicerades
Per-Axel ”Pax” Sjöholm är ordförande i Ystads fornminnesförening.
Per-Axel ”Pax” Sjöholm är ordförande i Ystads fornminnesförening.

När flytten av Ystads kulturmagasin diskuteras handlar det till 90–95 procent om föremål som ägs av Ystads fornminnesförening, men föreningen hade ingen aning om de senaste flyttplanerna.

På kulturnämndens senaste möte fattades beslut om att utreda möjligheterna till en flytt av kulturmagasinet till en industrifastighet i Västra sjöstaden.

– Vi har tidigare haft en bra dialog med kulturnämnden i frågan om den här flytten. Men att PMC:s lokaler skulle vara aktuella har vi bara hört ryktesvägen och nu fick vi läsa om det i Ystads Allehanda, säger fornminnesföreningens ordförande Per-Axel Sjöholm.

Enligt honom består samlingarna i kommunens kulturmagasin till 90-95 procent av föremål som tillhör fornminnesföreningen. Därför tycker Per-Axel Sjöholm att det är upprörande att de inte ha involverats mer i processen.

– Jag kan inte säga någonting om huruvida det här är lämpliga lokaler eftersom vi inte har sett dem. I de tidigare diskussionerna har vi besiktigat lokalerna tillsammans med nämnd och tjänstemän.

Lokaler som tidigare har varit uppe för diskussion har varit dels en fastighet ute på sockerbruksområdet i Köpingebro, dels Orimedicals gamla lokaler som kommunen har köpt in.

Många av föremålen i samlingarna är känsliga och det ställer höga krav på lokalerna.

– Det finns flera krav som måste uppfyllas, säger Per-Axel Sjöholm.

– Det handlar om säkerhet, klimat, att det finns utrymme att växa, att delar av samlingarna kan visas upp på ett bra sätt i någon form av show room och att man kan gå runt och visa andra delar av samlingarna.

Fornminnesföreningen delar helt uppfattningen om att kulturmagasinet behöver nya lokaler och man betonar att dialogen med nämnden tidigare har varit god.

– Jag hoppas att den nya nämnden bjuder in oss i processen.

När det gäller datumet för flytten anser Per-Axel Sjöholm att den är orealistisk.

– Det är en önskedröm att flytten skulle kunna genomföras i år. Det är oerhört mycket material som måste dokumenteras, katalogiseras och packas. Fornminnesföreningens medlemmar skulle kunna bidra i det arbetet, men jag tror ändå inte att det är realistiskt med en flytt innan 31 december. Jag tror inte heller att det kommer att byggas några bostäder i det nuvarande kulturmagasinet på regementet.

– Vi delar till fullo uppfattningen om att det behövs nya lokaler för kulturmagasinet, men det ska inte forceras fram.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.