Grönsakerna frodas på Kåsebergaodlingen

Kåseberga Artikeln publicerades
Än syns enbart några blommor på gurkplantorna i växthuset på Kåsebergaodlingen. Men Dong Lyu berättar att blomman vuxit ut till en färdig slanggurka om några veckor.
Foto: Mark Hanlon
Än syns enbart några blommor på gurkplantorna i växthuset på Kåsebergaodlingen. Men Dong Lyu berättar att blomman vuxit ut till en färdig slanggurka om några veckor.

Det växer så det knakar på Kåsebergaodlingen. I frilandet syns lila och grön sparris titta upp liksom späd sallad. Inne i växthuset blommar gurkorna och de små tomaterna färgas sakta men säkert röda.

– De ska vara klara i början av sommaren, säger Dong Lyu på Kåsebergaodlingen.

Regnet hänger i luften och plötsligt faller tunga droppar ner. Den torra jorden färgas snabbt mörk när den hungrigt suger upp vattendropparna.

– Det är bra med regn, det behövs, säger Dong Lyu och kisar upp mot himlen.

Hon hoppas att det inte blir en lika torr sommar som i fjor. Även om odlingen brunn har god vattentillgång ger det betydligt mer jobb, något som det redan finns mycket av under odlingens högsäsong.

– Torkan förra året har gjort att priset för sättpotatis ökat med 50 procent. Även fröer för till exempel morötter har blivit lite dyrare, säger Dong Lyu.

Gurkor, tomater paprika och meloner samsas om utrymmet i växthuset.
Foto: Mark Hanlon
Gurkor, tomater paprika och meloner samsas om utrymmet i växthuset.

Regnet tilltar och växthusen blir en bra tillflyktsort. Här inne är det varmt, grönt och frodigt. Hundra gurkplantor, 500 paprikaplantor och omkring 600 tomatplantor samsas om utrymmet. En rad med melonplantor sticker också fram.

Tomaterna växer sig starka i växthuset.
Foto: Mark Hanlon
Tomaterna växer sig starka i växthuset.

– Om natten är här cirka 14 grader och om solen skiner blir det 28 grader, säger Dong Lyu.

Hon visar den lilla gula blomman på en av gurkplantorna och berättar att det är en grön slanggurka om några veckor.

– Vi försöker att inte sätta in plantorna i växthuset för tidigt. Då behöver vi inte värma upp så mycket, det är bra både för ekonomin och klimatet.

Regnet har slutat trumma på växthuset tak och Dong Lyu visar den lilla späda salladen som dras mot ljuset ute i frilandet. Om en tid samsas den med lök, morötter, rödbetor, potatis och olika kålsorter.

Lila sparris letar sig upp ur jorden.
Foto: Mark Hanlon
Lila sparris letar sig upp ur jorden.

En bit bort kikar både grön och lila sparris upp. Den är snart klar att skördas.

– Vi provade att odla salladskål och det gick jättebra, säger Dong Lyu.

Kåsebergaodlingen har drivits utan gifter sedan starten 1954. Dong Lyu och maken Martin Backlund, som tog över 2015, har tagit det ett steg längre och kan i år kalla sig kravodlare.

Reglerna för kravmärkta produkter är stränga och bland annat behöver odlingen genomgå en karenstid under omställningen till ekologisk odling.

– Kunderna är glada för att vi har en kravmärkt odling. Det ger förtroende.

Kåsebergaodlingen öppnade i påskas och det är nu femte odlingssäsongen för Dong Lyu och Martin Backlund. Paret hade ingen större erfarenhet av odling från början men har lärt sig efterhand.

– Vi har provat vad som fungerar, om inte så har vi ändrat till nästa år. Det är roligt ändå. Framför allt när kunderna kommer tillbaka och säger att vi har bra grönsaker. Då är det värt besväret med att ha en odling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.