Kultur

James Bond, fastän i Stockholm

bokrecension Artikeln publicerades
Mark Johnson.
Foto: Kajsa Göransson
Mark Johnson.

”Ibland kan en roman bli väl ansträngd i sin ambition att spegla sin nutid, speciellt om den också ska vara ett actionäventyr, men Mark Johnson går någorlunda i land med detta tycker recensenten Per-Axel Svensson.”

Det blinda spelet

Spänningsroman

Författare: Mark Johnson

Förlag: Norstedts

Det vore lätt att komma med invändningar mot Mark Johnsons andra roman ”Det blinda spelet”, den första kom 2017 och hette ”Den enkla sanningen”, den är överkomplicerad, växlar mellan teman i ett tempo som gör mig nästan snurrig - och det som kanske mest stör är huvudpersonernas omnipotens. Jonatan Stark blir lite väl mycket James Bond, och den kvinnliga motsvarigheten, Betty Lind, får Bang att framstå som en dilettant.

Nåväl, sådant får man kanske stå ut med i en modern action, och summa summarum - jag tycker om det här.

Jonatan Stark, före detta sakkunnig på Energidepartementet, och Betty Lind, stjärnreporter på Aftonposten involveras i ett hisnande äventyr där ryska oligarker, SÄPO och svenska regeringen tumlar runt i ett drama som börjar med intrikata upphandlingar av det svenska gasnätet, mellanlandar i ett fartyg med båtflyktingar på väg mot Stockholms hamn och slutar i illegal handel med kemiska vapen ...puh! Har sällan tvingats vara så alert för att hänga med i en bok som svingar sig mellan Sverige, Ryssland, Syrien, Jordanien och Indien.

Som tur är håller både Stark, som kan kickboxning (sic!) och Lind (Washington Post nästa) tungan rätt i mun och klarar skivan.

Om än på outgrundliga vägar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.