Kultur

Joe Labero drar från Vegas till Ystad

Nöje Artikeln publicerades
Joe Labero ger flera föreställningar i Folkets hus i sin gamla hemort Alvesta i december.
Foto: Axel Öberg
Joe Labero ger flera föreställningar i Folkets hus i sin gamla hemort Alvesta i december.

Eldiga arenashower och påkostad lyxmagi är vad många förknippar med illusionisten Joe Labero. Men nu går han tillbaka till rötterna och turnerar i svenska småstäder, med stopp på Ystads teater den 21 november.

– När jag växte upp och det kom någon show gick man ju man ur huse. Jag minns fortfarande en med brottare från Amerika när jag var 11–12 år, det var stort. I mindre städer är man inte lika blasé, det finns en större värme och ett sug efter underhållning, säger Labero på telefon från poolkanten i Las Vegas.

"Joe Labero på oväntat besök" heter showen, som kommer till ett stort antal orter i Sverige och några i Finland under hösten. Kontrasten mellan påkostade "Inferno", som Labero flyttade från Las Vegas till Macao i Kina förra sommaren, och en turné till städer som Finspång, Mjölby och Västervik kunde inte vara större. Med sin fasta punkt i underhållningsstaden Las Vegas säger sig Labero ha märkt av en viss mättnad hos dagens publik.

– Det här är en enmansshow, ingen arenaturné. Den är ungefär som ett unplugged-gig för musiker. Det är bara jag och min doktorsväska som jag fick av den danska magikern Gentleman Jack. Jag tror inte folk blir impade av jätteshower, det ger inte samma kontakt med artisten. Har du sett min show någon gång?

– Det har jag faktiskt inte.

– Den är väldigt interaktiv och jag gillar att ha en dialog med besökarna. Jag ser min dotter, hon är 11, hon tappar snabbt intresset. Det måste gå undan, det är Twitter och Snapchat och Facebook. Sådana där tretimmarsshower som fanns förut funkar inte längre. Folk kom vid 18 och tog en fördrink och käkade och ofta var inte showen slut förrän midnatt. Man måste ha ett annat tänk, jag tror det är viktigt att hänga med som artist, säger han.

Turnépremiären sker i Karlskoga den 11 oktober och dubblerar på flera platser, bland annat Ystads teater 21 november. Final med flera datum på Alvesta Folkets hus dagarna före jul. Däremellan är det föreställningar nästan varje kväll, helt enligt Joe Laberos önskemål om att få ett så späckat schema som möjligt.

– Oftast blir det hål i kalendern när man är ute, men jag har sagt att jag gärna lägger till fler datum om det går. En artist kan inte vara ledig, det är omöjligt. Jag kan inte sätta mig i Alvesta nu och vara nöjd så, jag hade blivit för rastlös. En artist är som gladast på scenen. Ibland får man ledigt en eller två månader men det är fan inte kul.

Kan du bli deppig av att vara ledig?

– Nej, det är klart att det är skönt. Vi bor trevligt och jag sitter vid poolen här nu och solen tittar fram. Vissa musiker tar ett par års timeout och skriver musik. Men jag förstår inte det där, jag skulle aldrig klara av det. I det här yrket måste man ha drivkraft och vara fokuserad. Det är viktigt att brinna för sin grej, som jag fortfarande verkligen gör.

Joe Labero öppnar för att det kan tillkomma fler föreställningar på hemorten, som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat.

Jag sa att "vi måste sluta i Alvesta", det var så mycket jag lade mig i turnéplanen. De har fyllt på med fler föreställningar och jag tror det kan bli sex–sju stycken till slut. Det är häftigt i lilla Alvesta, där jag fick tillåtelse av biografägaren att smyga in och repa dagtid och sena kvällar. Det blir nostalgi att titta in i den lokalen, säger han.

Joe Labero utanför Folkets hus i Alvesta.
Foto: Axel Öberg
Joe Labero utanför Folkets hus i Alvesta.

Fakta

Joe Labero

Joe Labero föddes 28 juli 1963 i Alvesta. Han hette tidigare Lars Bengt Roland Johansson, och hans nuvarande namn är taget från de två första bokstäverna i hans födelsenamn.

Vid 16 års ålder vann Joe Labero det svenska juniormästerskapet i magi. Debutshowen som hette "A Magic Night" sattes upp 1991 och spelades sammanlagt 657 gånger. Sedan dess har Joe Labero turnérat i hela världen med sina magiföreställningar.

År 2003 tilldelades Joe Labero Merlin Award, illusionisternas motsvarighet till en Oscar. 2009 tilldelades han utmärkelsen" Illusionist of the decade" av Merlin Award Society.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.