GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: All palmolja är inte dålig palmolja

Det går inte att döma ut alla palmolja som ett hot mot naturen. Hur den framställs är avgörande.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 16 december 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oljepalmens frukter. Värda sin vikt i guld. Foto Roland Johansson / TT SCANPIX kod 10510
Oljepalmens frukter. Värda sin vikt i guld. Foto Roland Johansson / TT SCANPIX kod 10510
Foto: ROLAND JOHANSSON

Palmolja har på senare tid blivit synonymt med skogsskövling och miljöförstöring. Produktionen av olja har i många fall lett till sämre biologisk mångfald och hotar djurarter som orangutanger och tigrar.

Det är den vanligaste av världens vegetabiliska oljor och används i allt från biodiesel till hudvårdsprodukter och Nutella. Oljan är effektiv och jämförelsevis billig att framställa, och är neutral i smak och lukt, vilket gör den till ett bra fett att tillsätta.

Alternativen till palmolja är ofta dyrare, inte bara i form av pengar, utan också i hur klimatet påverkas. Rapsolja är inte samma direkta hot mot orangutanger, men kräver mycket större odlingsareal för att ta fram. Palmolja är också ett fett som är billigt för matproduktion och mättar fler.

Därför är det inte heller helt smart att bojkotta all palmolja, vare sig i julgodiset eller i hudkrämen, eller ens som bränsle. Det är långt ifrån säkert att alternativen är bättre. Viktigare vore att arbeta för hållbar palmoljeproduktion. Tack vare att kritiken mot palmolja nått fram till producenterna arbetar fler för bättre märkning och mer långsiktigt miljövänlig odling, och även om det är ett långt ifrån perfekt system än, är det ett steg på vägen. För många småbönder är palmoljan livsviktig, och den har varit en bas för att flera länder skall kunna utvecklas ekonomiskt.

Att stoppa avskogning, använda befintliga odlingar mer effektivt och planera produktionen med hållbarhet i åtanke är i många fall en mycket bättre väg framåt än blind bojkott av all olja. Men det kräver att stora producenter tar sitt ansvar och att det finns bra regelverk på plats i de länder där odlingen sker, som tar hänsyn till både naturresurser, äganderätt och långsiktig utveckling.

Skogsskövlingen som skett för att producera mer palmolja är också en konsekvens av politiska beslut i bland annat Sverige och Europa. Miljösubventioner och särregler för biodiesel gjorde på snabb tid det extra lönsamt att odla oljepalmer, och hälften av all palmolja som exporteras till EU är för bränsle. Tidigare i år kom EU-kommissionen med en rapport som beräknade att biodiesel på palmolja orsakar mer utsläpp än fossila bränslen, och unionen skall nu fasa ut oljan i bränslen till 2030. Det är bra att man rättar till i systemet, men det är också ett exempel på hur politiken och detaljregleringar på utsläpp och avgaser lätt kan slå fel även om tanken från början var god.

I det stora hela är palmoljan i julgodiset en mycket liten del av all produktion, och innan man kräver en bojkott är det bra att veta vad den ersätts med. Effektivare oljepalmodlingar och ett stopp för skövlingen av ny skogsmark kan vara en mycket bättre lösning för miljö och ekonomi än att bannlysa oljan från allt.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer