Kultur

Konstnären Gerhard Nordström död

Konst Artikeln publicerades

Konstnären Gerhard Nordström har avlidit, 93 år gammal. In i det sista var han verksam och målade i sin lägenhet vid Stortorget i Ystad.

– Bara för någon dag sedan köpte jag färg och masonit att måla på till honom, säger dottern Suzanne Nordström.

Gerhard Nordström räknas som en av våra främsta konstnärer. Mest känd är han troligen för ”Sommaren 1970”, en svit av målningar som han gjorde som en protest mot Vietnamkriget. I det vackra landskapet ligger lemlästade kroppar utspridda.

Gerhard Nordström var också en lysande porträttmålare. På Ystads teater hänger ett porträtt av Ernst-Hugo Järegård, signerat Gerhard Nordström. Hans kärlek till det skånska landskapet återspeglas i hans monumentala landskapsmålningar. Gerhard Nordström hade också ett stort miljöengagemang.

På Konstmuseet i Ystad finne en hel avdelning som ägnas Gerhard Nordström. Där visas bland annat verket "De älskade Mozart", en installation från slutet av sjuttiotalet med en flygel och små inramade porträtt av naziledare.

Gerhard Nordström framför en av sina målningar med motiv från Sandskogen utanför Ystad. Bilden är tagen i samband med en utställning 2014 på Konstmuseet i Ystad.
Foto: Ulf Mårtensson
Gerhard Nordström framför en av sina målningar med motiv från Sandskogen utanför Ystad. Bilden är tagen i samband med en utställning 2014 på Konstmuseet i Ystad.

Gerhard Nordström hade länge sin ateljé i Bongs gamla konservfabrik vid järnvägen i Ystad. Men på senare år tog åldern ut sin rätt och han målade hemma i den ljusa lägenheten vid Stortorget i Ystad.

Innan dess kunde han ofta ses på sina cykelturer i Sandskogen i Ystad, varifrån han hämtade många motiv.

Hans sista utställning var på Galleri Blå i Gärsnäs i höstas då Gerhard Nordström visade en rad nya målningar. Även på påskrundan i fjor ställde han ut på Österlen.

När Gerhard Nordström ställde ut på Galleri Estetica i Malmö vintern 2017, såldes han slut på rubbet, 45 oljemålningar.

Gerhard Nordström var född 15 augusti 1925 i Lund, uppvuxen i Gessie på söderslätt och i Sjörup utanför Ystad, son till prästen Joel Nordström och Ester Nordström.

Fakta

Gerhard Nordström

Konstnär, född 1925 i Lund, död 13 mars 2019, Ystad.

Studerade vid Skånska målarskolan i Malmö 1940-1942 och därefter vid Kungliga Konstakademien i Stockholm 1943–1949.

Första utställningen hade han 1950 i Malmö. Vid sidan om sitt konstnärskap var han under flera år även lärare i måleri på Konstskolan Forum i Malmö.

Främst är han känd för sina landskapsmålningar, men gjorde även porträtt (anlitades bland annat en period av riksdagen) och grafik samt objekt.

Hade en mängd utställningar, återkommande på Konstmuseet i Ystad, på Galleri Blå i Gärsnäs och på Galleri Estetica i Malmö. Finns också i Ystads konstmuseums permanenta samlingar och på Militärmuseet i Ystad. 2012 hade Malmö konsthall en stor retrospektiv utställning med Gerhard Nordström.

Nominerades strax före sin död av Ystads kommun till Region Skånes kulturpris. Fick 2010 Malmö stads kulturpris och 1991 Ystads kommuns kulturpris.

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.