unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konstnären Gerhard Nordström död

Konstnären Gerhard Nordström har avlidit, 93 år gammal. In i det sista var han verksam och målade i sin lägenhet vid Stortorget i Ystad.

– Bara för någon dag sedan köpte jag färg och masonit att måla på till honom, säger dottern Suzanne Nordström.

Gerhard Nordström räknas som en av våra främsta konstnärer. Mest känd är han troligen för ”Sommaren 1970”, en svit av målningar som han gjorde som en protest mot Vietnamkriget. I det vackra landskapet ligger lemlästade kroppar utspridda.

Gerhard Nordström var också en lysande porträttmålare. På Ystads teater hänger ett porträtt av Ernst-Hugo Järegård, signerat Gerhard Nordström. Hans kärlek till det skånska landskapet återspeglas i hans monumentala landskapsmålningar. Gerhard Nordström hade också ett stort miljöengagemang.

På Konstmuseet i Ystad finne en hel avdelning som ägnas Gerhard Nordström. Där visas bland annat verket "De älskade Mozart", en installation från slutet av sjuttiotalet med en flygel och små inramade porträtt av naziledare.

Gerhard Nordström framför en av sina målningar med motiv från Sandskogen utanför Ystad. Bilden är tagen i samband med en utställning 2014 på Konstmuseet i Ystad.
Gerhard Nordström framför en av sina målningar med motiv från Sandskogen utanför Ystad. Bilden är tagen i samband med en utställning 2014 på Konstmuseet i Ystad.
Foto: Ulf Mårtensson

Gerhard Nordström hade länge sin ateljé i Bongs gamla konservfabrik vid järnvägen i Ystad. Men på senare år tog åldern ut sin rätt och han målade hemma i den ljusa lägenheten vid Stortorget i Ystad.

Innan dess kunde han ofta ses på sina cykelturer i Sandskogen i Ystad, varifrån han hämtade många motiv.

Hans sista utställning var på Galleri Blå i Gärsnäs i höstas då Gerhard Nordström visade en rad nya målningar. Även på påskrundan i fjor ställde han ut på Österlen.

När Gerhard Nordström ställde ut på Galleri Estetica i Malmö vintern 2017, såldes han slut på rubbet, 45 oljemålningar.

Gerhard Nordström var född 15 augusti 1925 i Lund, uppvuxen i Gessie på söderslätt och i Sjörup utanför Ystad, son till prästen Joel Nordström och Ester Nordström.

Läs mer