Annons
Kultur

Konstnärer i upprop: "Gör om krispaketet"

Ett fyrtiotal konstnärer kräver i ett öppet brev till kulturminister Amanda Lind (MP) att reglerna för att få ta del av stödpengar i coronakrisen görs om, skriver .
Konst • Publicerad 14 maj 2020
Konstnären Dror Feiler är en av initiativtagarna till uppropet. Arkivbild.
Konstnären Dror Feiler är en av initiativtagarna till uppropet. Arkivbild.Foto: 

Brevet, som också har skickats till cheferna för Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Författarfonden, har undertecknats av bland andra Athena Farrokhzad, Magnus Bärtås och Dror Feiler.

Framförallt riktas kritik mot kravet på redovisning av inkomstbortfall, och mot att utbetalningarna tar tid.

Annons

– Krisåtgärderna är bra och viktiga, men man missar ändå en stor del av kulturarbetarkåren. Vissa kan ju inte med papper visa exakt hur mycket de blivit lovade för sina uppdrag, säger Dror Feiler, som startade uppropet tillsammans med Nils Claesson och Gunilla Sköld Feiler, till DN.

Enligt uppropet bör alla som kan dokumentera att de bedriver en professionell verksamhet få krispengar, med eller utan kvitton, eftersom uppdragen ofta kommer sporadiskt.

Regeringens särskilda stödpaket till kulturen och idrotten presenterades på en presskonferens den 20 mars. De 500 miljoner som tilldelas kulturen fördelas av Statens kulturråd (370 miljoner), Filminstitutet (50 miljoner), Konstnärsnämnden (70 miljoner) samt Författarfonden (10 miljoner).

Drabbade verksamheter och aktörer kan få stöd för förlorade intäkter under perioden 12 mars–31 maj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons