Annons
Kultur

Kraftwerks Florian Schneider är död

Musikern Florian Schneider, tidigare medlem i tyska Kraftwerk, har avlidit. Han var en av grundarna av gruppen, men lämnade bandet 2008.
Musik (TT) • Publicerad 6 maj 2020
Florian Schneider (längst till höger) i Kraftwerk vid en konsert på Cirkus i Stockholm 2004. Arkivbild.
Florian Schneider (längst till höger) i Kraftwerk vid en konsert på Cirkus i Stockholm 2004. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Florian Schneider avled i en cancersjukdom, skriver österrikiska public service, ORF , och citerar skivbolaget Sony som fått dödsorsaken bekräftad av Ralf Hütter.

Florian Schneider föddes 1947 som Florian Schneider-Esleben och studerade vid musikhögskolorna i Düsseldorf och Köln. Han inledde sin musikkarriär i gruppen Pissoff 1967–1968 innan han 1970 bildade Kraftwerk tillsammans med kamraten Ralf Hütter. De hade dessförinnan varit med i bandet Organisation, som släppte en platta innan det upplöstes.

Drivande i bandet

Annons

Gruppen startade sin egen studio, Kling Klang, som låg i centrala Düsseldorf och kom att bli lika förknippad med gruppen som Abbey Road-studion med The Beatles.

Anders Q Björkman, biträdande kulturredaktör på Svensk Dagbladet, säger att Schneider var den klassiskt skolade i Kraftwerk och att han hade framtoningen av en seriös tysk gentleman snarare än rock 'n' roll-ikon.

– Det var han och Ralf Hütter som var hjärnorna bakom succén. Länge var själva sinnebilden av Kraftwerk den här kvartetten, med Wolfgang Flür och Karl Bartos. Men de var slagverkare och lite åsidosatta av Schneider och Hütter, som drev bandet. Exakt vem som stod för vad är lite svårt att veta, men Hütter var den utåtriktade medan Schneider sällan gav intervjuer, säger han.

Inspirerade Bowie

Florian Schneider spelade från början huvudsakligen tvärflöjt men bidrog när musiken blev alltmer elektroniskt baserad med synth, vocoder och saxofon. Medlemmarna i Kraftwerk har själva nämnt att de inspirerats av så vitt skilda musiker som Karlheinz Stockhausen och Beach Boys. Gruppens hårt renodlade elektroniskt mekaniska musik ses som en förebild för dagens electronica, men också för techno och hiphop.

David Bowie finns bland de artister som har inspirerats av gruppen och döpte det instrumentella spåret "V-2 Schneider" på sitt album "Heroes" från 1977 efter sin förebild.

I en sällsynt intervju från 1975 sade Florian Schneider att han inte påverkades av publiken vid offentliga framträdanden.

– Vi försöker att ignorera publiken när vi spelar och att koncentrera oss på musiken. Vi är mycket intresserade av musikens uppkomst och dess källa. Det rena ljudet är något som vi mycket gärna skulle vilja uppnå, sade han.

"Svårt att dyrka"

Florian Schneider lämnade Kraftwerk 2008, sedan dess är Ralf Hütter enda medlemmen kvar från originalsättningen.

– Hütter sa till mig när jag gjorde en intervju med honom 2013 att Schneider jobbade med att forska kring förvridna och distade rösteffekter. Det var det han ville ägna sig åt, men huruvida det stämmer vet jag inte. Sist man såg honom göra något i offentligheten var i ett tyskt magasin för herrmode 2017. Det ligger lite i sakens natur att när man gör om sig själv till robot är det svårt att dyrka individerna. Men jag tror att han kan ha varit den mest älskade medlemmen i Kraftwerk, säger Anders Q Björkman.

Florian Schneider blev 73 år gammal

Annons

Ann Edliden/TT

Fakta: Kraftwerk

Grundades i Düsseldorf, Tyskland, 1970, av Ralf Hütter och Florian Schneider. Debutalbumet "Kraftwerk" släpptes samma år.

När bandet turnerade med sin genombrottsskiva "Autobahn" 1975 hade Hütter och Schneider fått sällskap av Wolfgang Flür och Karl Bartos, som kom att betraktas som Kraftwerks originalmedlemmar. Senare följde plattor som "Radio-activity", "Trans-Europe express", "The man-machine" och "Computer world".

Mellan 1986 och 2003 släppte bandet inga album, men gjorde comeback med "Tour de France Soundtracks". Under 2000-talet har gruppen turnerat med en 3D-installation vid namn "1 2 3 4 5 6 7 8". Så sent som 2018 spelade gruppen på Storsjöyran i Östersund.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons