unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Krögaren ordnar gratis julmiddag för dem som inte vill sitta själva på julafton

Hon har kallats för Ystads krogdrottning men på julafton tar hon inget betalt för julmaten. Då bjuder hon istället in 60 personer att fira jul i gemenskap på Lancasterskolan.

– Det är något jag har tänkt på under många år och som jag har velat göra, säger Jeanette Wrangborn som driver restaurang Marinan och kaféet Jawa & Bar i Ystad.

Tidigare år har hon skänkt mat till en annan julmiddag men när den la ner kände hon att det var dags att sätta sina egna planer i verket.

– Jag tycker själv att det är jobbigt att fira jul för de ensamma blir ännu mer ensamma när alla stänger in sig med släkt och vänner, och för dem som har ont om pengar märks det ännu mer under julen, säger hon.

Genom kommunen har hon fått tillgång till Lancasterskolan där middagen kommer att hållas i två sittningar på självaste julafton, klockan 11-13 och 13.30-15.30. 60 personer får plats, men till nästa år hoppas hon ha fått fatt i en ännu större lokal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Läs mer:

Frälsningsarmén och Svenska kyrkan i Ystad har fått biljetter till middagen, som de delar ut till behövande i sina nätverk.

– Jag har också haft en stor spridning på Facebook. Kanske kan jag kan nå ut till någon som sitter helt själv eller av andra anledningar inte fixar julen på egen hand, säger hon och berättar att hon just ska börja med sillinläggningarna.

quote
Det finns en stor vilja hos folk jag inte känner att hjälpa till

Maten blir ett klassiskt julbord med både kallt och varmt. Det bjuds ingen alkohol under julfesten. Det är Jeanette Wrangborn själv och hennes företag som står för mat och dryck. Många har redan hört av sig för att erbjuda sin hjälp. Bara att komma och prata en stund och bidra till det sociala är välkommet, menar hon.

– Jag skulle gärna ha någon som spelar eller underhåller men det har vi inte än. Det är svårt att få någon att jobba på julafton. Men jag tänker att vi måste börja någonstans i år och sedan utveckla det. Det finns en stor vilja hos folk jag inte känner att hjälpa till.

Uppdatering: Bara någon timme efter publiceringen av denna artikel har musiker hört av sig till Jeanette Wrangborn och erbjudit sig att spela under den första sittningen.