Kultur

Lysande bilderbok om nattliv

Kultur Artikeln publicerades
Lena Sjöberg.
Foto: OPal
Lena Sjöberg.

Lena Sjöberg har en säregen stil i sitt bildberättande. Faktaspäckat och poetiskt på samma gång. Detta är en ganska lysande bok om ljus i natten, tycker recensenten Eva Wahlström.

Faktabilderbok

Natten lyser!

Text och bild: Lena Sjöberg

Förlag: Opal

Visa mer...

Lena Sjöberg har en särskild förmåga att belysa lite udda ämnen. Ofta utifrån en personlig fundering bygger hon upp ett litet universum av stort och smått kring något lite udda ämne. I boken ”Hårdkokta fakta om ägg” berättar hon om drömmen om egna hönor och när det blir verklighet och erfarenheterna kommer blir det en lärorik bok om ägg i alla dess former.

I den nya boken utforskar hon allt som faktiskt lyser i natten. Mitt i det mörkaste mörka finns nämligen någonstans lite ljus. Där är så klart himlens alla stjärnor och vi får lära oss om vårt solsystem och vad en stjärna verkligen är. Där finns det magiska norrskenet och den lika fantastiska marelden. På bilduppslaget flyter en människa omkring bland maneter och glittrande mareld, som är ett plankton som heter dinoflagellater.

Det finns över 70 självlysande svampar, bara en sån sak, synd att kantareller inte hör dit!

Att det finns så mycket ljus i mörkret, tänker jag och åtskilligt är ny kunskap för mig, det ska villigt erkännas. Det finns över 70 självlysande svampar, bara en sån sak, synd att kantareller inte hör dit!

Att djurögon kan lysa i mörkret vet väl dom flesta, men i så olika färger var nytt för mig. Till exempel så lyser vargens ögon både gult, grönt och rött och lodjuret Lynx lynx på latin betyder just lysa eller skina.

Det är härliga bilduppslag, de går lämpligt nog i en mörk och dov färgskala endast upplyst av det som verkligen lyser i mörkret.

En lysande bilderbok!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.