Annons
Kultur

Majoritet vill bevara Falkholts verk i Simrishamn

En majoritet av dem som röstat i YA:s omröstning vill bevara Carolina Falkholts målning i Simrishamn.
Konst • Publicerad 23 september 2019 • Uppdaterad 24 september 2019
Nära tusen personer deltog i YA:s omröstning.
Nära tusen personer deltog i YA:s omröstning.Foto: Malin Palm

Närmare tusen personer hade röstat när YA stängde omröstningen på måndagseftermiddagen. 640 eller nästan 66 procent av rösterna var för ett bevarande medan 331 var negativa, drygt 34 procent.

Det är ingen statistiskt säkerställd omröstning. Men intresset visar att frågan engagerar Simrishamnsbor och andra.

Annons

Även på sociala medier har många engagerat sig och luftat sina åsikter. I en skriftväxling mellan den kända konstnären, dramatikern och författaren Marianne Lindberg De Geer och Mia Gröndahl, som initierade målningen, går åsikterna isär.

Marianne Lindberg De Geer anser att det är naturligt att målningen försvinner, det är i själva verket en del av konstformen att den målas över.

”Att gentrifiera det konstuttrycket är, anser jag, att strypa ett sådant samtal, vilket är hårresande”, skriver Lindberg De Geer medan Maria Gröndahl upprepar att hon betraktar Falkholts målning som ett permanent, offentligt konstverk.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons