Kultur

Mänsklig värme värmer i Bergstrands nya

Tvångstankar och hatbrott är två delar i författaren Mikael Bergstrands nya roman ”Ingemar Modigs uppvaknande”. Kulturjournalisten Inger Melin läser och roas och berörs. Det här är bra.
Ny bok • Publicerad 11 oktober 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mikael Bergstrand är tidigare journalist, och bor sedan några år tillbaka i Rörum på Österlen.
Mikael Bergstrand är tidigare journalist, och bor sedan några år tillbaka i Rörum på Österlen.Foto: Martin Magntorn

En ensam äldre man med tvångstankar. Hatbrott mot nyanlända, lite kvinnomisshandel, en avdankad nynazist, en syriansk elvaåring som inte får spela fotboll och en fet lokalredaktör på dekis...

Kan det bli en kul och dramatisk historia?

Jojomen!

I Mikael Bergstrands ”Ingemar Modigs uppvaknande” börjar den grå sunkiga vardagen snart skimra.

Men först får den bita tag med detaljrealistiska skildringar av Ingemars vanor, allt från frukostgröten till hans medicinering och hans vandring till lunchgrillen (han stoppas omedelbart om han inte kan dela allt han ser med tre).

Lika noga lär man känna journalisten Ludvig Nilsson och hans gränslösa hopp om att äntligen hitta nyheter i lilla Borstafors som tagit emot nyanlända och hyrt in dem på campingplatsen.

Sedan är det igång. Någon skriver ett slagord på en dörr och stämningen (samt tidningsrubrikerna) hetsas upp steg för steg, fram till katastrofen. Medan Ingemar blir vän med Dalia, en flicka från Syrien som delar hans passion för fotboll. Och som alltid skapar kontakter utveckling...

Mikael Bergstrands aktuella roman.
Mikael Bergstrands aktuella roman.Foto: Bokfabriken

Feelgood-böcker har ofta en ljus syn på människor. Eller borde ha. Mikael Bergstrand har skrivit "Delhis vackraste händer” som blev hyllad tv-serie. I ”Ingemar Modigs uppvaknande” höjer sig livet med humor och värme över grill-os, epatraktorer och bostadsområdet Plågan. Och över tvångstankar. Extra sympatiskt att Mikael Bergstrand berättar i efterordet om sina egna.

Roman

Mikael Bergstrand

”Ingemar Modigs uppvaknande”

(Bokfabriken)

Inger MelinSkicka e-post