Annons
Kultur

Mer än 300 miljoner till kulturinstitutioner

Kulturinstitutionerna får 319 miljoner kronor i extra stöd och medierna stöds med ytterligare en halv miljard kronor till allmänna nyhetsmedier, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kulturpolitik • Publicerad 8 maj 2020
Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (S) presenterar ytterligare åtgärder för mediebranschen och statligt finansierade kulturinstitutioner.
Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (S) presenterar ytterligare åtgärder för mediebranschen och statligt finansierade kulturinstitutioner.Foto: Ali Lorestani / TT

På pressträffen medverkar även kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L), som presenterade den nya satsningen för de statligt finansierade kulturinstitutionerna.

- 319 miljoner kronor går till de här institutionerna. Det är ett väldigt viktigt tillskott till kulturen i Sverige, säger han.

Annons

Det stödpaket för kulturen om 500 miljoner kronor som tidigare annonserats har inte omfattat statligt finansierade kulturinstitutioner.

Skansen, Nordiska museet, Dramaten, Vasamuseet, Operan och andra statligt finansierade kulturinstitutioner har under våren stöttats genom tidigarelagda utbetalningar av redan befintliga kulturstöd. Men de har också vädjat om extra anslag för att klara av den krissituation de hamnat i på grund av coronaviruset.

- De här stöden kommer att göra stor skillnad för vårt kulturliv för många år framåt, säger Christer Nylander.

Samtidigt meddelas att medierna få ett stöd på en halv miljard kronor. Mediestödet har reglerats i flera omgångar, exempelvis i vårändringsbudgeten då mediestödet ökades permanent med 200 miljoner kronor. Det nya stödet ska gälla fler än de som redan i dag omfattas av presstödet och gälla under 2020, säger Amanda Lind.

- Efterfrågan på nyheter är större än någonsin, då behöver medierna förutsättningar för att göra ett gott arbete, säger Amanda Lind. (TT)

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (S) presenterar ytterligare åtgärder för mediebranschen och statligt finansierade kulturinstitutioner.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (S) presenterar ytterligare åtgärder för mediebranschen och statligt finansierade kulturinstitutioner.Foto: Ali Lorestani / TT

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons