Kultur

Modernt och traditionellt i dagens Kina

bokrecension Artikeln publicerades

I sin nya thriller om dagens Kina skriver Jan-Philipp Sendker inte lika vackert som tidigare. Ändå har det blivit bra, menar recensenten Bengt Eriksson.

Vid nattens ände

Thriller

Författare: Jan-Philipp Sendker

Övers: Jesper Festin

Förlag: Forum

I tredje delen av sin Kina-serie har Jan-Philipp Sendker bytt stämningsläge. Han skriver inte lika skönt och vackert. Fast det är bra, det passar utmärkt för denna mer händelseinriktade thriller.

Paul har fått sonen David, fyra år, med sin kinesiska fästmö Christine. De hälsar på vännen Zhang, nu munk men tidigare polis, i provinsen Sichuan när sonen försvinner. Kidnappad – men han kommer tillbaks.

För att det inte ska ske igen måste Paul, Christine och David fly, inte hem till Hongkong utan till amerikanska ambassaden i Peking – tvåhundra mil bort. De ger sig ut på en resa där dagens moderna Kina lever granne med det traditionella och religiösa.

”Vid nattens ände” är ännu en Sendker-roman om samhällsutvecklingen i Kina, om makthavare som vill ha mer ändå och en fattig befolkning som försöker överleva.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.