Kultur

Monty Python firar 50 – utan återförening

De blev så populära att de kallades för "humorns Beatles". I helgen är det exakt 50 år sedan Monty Python tv-debuterade. ”De sprängde tabun. All humor i dag har påverkats enormt av dem, jag själv inkluderad”, säger komikern Johan Glans.
TV • Publicerad 3 oktober 2019
Monty Python-medlemmarnas sista show på O2 Arena i London var en sammanfattning av en 45 år lång karriär. Från vänster: Michael Palin, Terry Gilliam, John Cleese, Terry Jones, Eric Idle.
Monty Python-medlemmarnas sista show på O2 Arena i London var en sammanfattning av en 45 år lång karriär. Från vänster: Michael Palin, Terry Gilliam, John Cleese, Terry Jones, Eric Idle.Foto: Dave J Hogan Eagle Rock/TV4

"Ingen förväntar sig den spanska inkvisitionen" – och ingen av de sex medlemmarna i Monty Python-gänget hade förmodligen väntat sig den enorma världssuccé som skulle följa då första avsnittet av "Monty Python's flying circus" sändes i BBC den 5 oktober 1969. Nöjeshistorikern Martin Kristenson är en av dem som bänkade sig när tv-serien sändes i Sverige ett år senare.

- Jag var tio år gammal och de hade sagt i tv att "I kväll ska vi se ett program som heter 'Monty Pythons flygande cirkus', där ingen heter Monty Python, ingenting flyger och det inte finns någon cirkus". Det tilltalade mig något oerhört, säger han.

John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones och Terry Gilliam, kände inte varandra särskilt väl när de fick i uppdrag att göra 13 halvtimmeslånga avsnitt av en ny komediserie, men de hade jobbat ihop i olika konstellationer. Många brittiska komiker rekryterades vid denna tid från diverse spex vid de stora universiteten.

- Oxfordfalangen, med Michael Palin och Terry Jones stod för en grotesk och brutal humor i Rabelais anda medan Cambridgefalangen med Cleese och Chapman var mer verbal och ganska aggressiv i sin humor. Det kollektiva skapandet var en del i framgången, att helheten blev större än summan av delarna. Alla i Monty Python hade nog haft framgång var för sig, men de hade inte blivit förnyare på samma sätt, säger Martin Kristenson.

"Levande referens"

Sara Haag, regissör och manusförfattare till bland annat SVT-serierna "Pappas pengar" och "Full patte", säger att hon absolut har inspirerats av Monty Python i sitt skapande.

- De är en levande referens för mig och en del av min smak. När jag tänker på det så har formen för "Full patte" likheter med hur de jobbade med Terry Gilliams animationer, även om jag tog inspiration från Snapchat och memes. Jag visste att jag ville rita på bilderna på något sätt och hade det med mig in i klippningen, säger hon.

Graham Chapman, Michael Palin och Terry Jones fotograferade i början av 1970-talet. Graham Chapman avled 1989.
Graham Chapman, Michael Palin och Terry Jones fotograferade i början av 1970-talet. Graham Chapman avled 1989.Foto: /TT
Carol Cleveland har kallats "den sjunde Pythonmedlemmen". Hon fick oftast spela snygga sekreterare och andra kvinnliga alibin.
Carol Cleveland har kallats "den sjunde Pythonmedlemmen". Hon fick oftast spela snygga sekreterare och andra kvinnliga alibin.Foto: Matt Dunham

Fyra säsonger blev det av tv-serien, varav den sista gjordes utan John Cleese. Mellan de två sista säsongerna hann gruppen även med att på en tajt budget göra sin första spelfilm, som på svenska fick den något intetsägande titeln "Monty Pythons galna värld". Att flera av medlemmarna hade pluggat historia fick dem att landa i en skildring av legenden kring Kung Arthur och riddarna av det runda bordet. 1979, fem år efter att den flygande cirkusen hade flugit ur tv, gjorde man "Life of Brian", på svenska "Ett herrans liv", som har utsetts till den bästa brittiska komedifilmen någonsin.

- Jag minns det väldigt tydligt. Jag var tio eller elva och jag och min kompis såg filmen på tv. Vi skrattade så vi grät och gled ned på golvet och pratade om den i veckor efteråt. Sedan upptäckte jag att de hade gjort en tv-serie och jag slukade allt jag kunde komma över. När vi var på klassresa i Tyskland kom de andra hem med de senaste popskivorna och jag med inspelningar av Monty Python, säger Johan Glans.

Inga kvinnoroller

Något som gruppen har fått kritik för, även om den vid tiden inte var särskilt högljudd, är avsaknaden av stora roller för kvinnor.

- De har själva sagt i intervjuer att tyvärr skrev de inga bra roller för kvinnor. De hade de här kärringarna som de alltid spelade själva, groteska figurer som kommer ur ett slags tradition inom engelsk underhållning. Det är karikatyrer, men även gubbarna karikeras på liknande sätt. Carol Cleveland, som fick spela de unga snygga kvinnorna, fick inte några tacksamma roller direkt, vilket de själva har erkänt, säger Martin Kristenson.

”De har själva sagt i intervjuer att tyvärr skrev de inga bra roller för kvinnor. De hade de här kärringarna som de alltid spelade själva, groteska figurer som kommer ur ett slags tradition inom engelsk underhållning. Det är karikatyrer, men även gubbarna karikeras på liknande sätt. Carol Cleveland, som fick spela de unga snygga kvinnorna, fick inte några tacksamma roller direkt, vilket de själva har erkänt.”

- Tiden var ju som den var, och det är deprimerande och ibland till och med chockerande att se. Jag hoppas att det inte det skulle sett likadant ut om de startat i dag. Men säker kan man aldrig vara, mindre har förändrats än man skulle önska. Och det är trots allt vadå, 200 år kvar till full jämställdhet? säger Sara Haag.

45 år efter att tv-serien har slutat sändas tog de fem kvarvarande medlemmarna farväl med en påkostad liveshow i Londons O2 Arena. Men 50-årsjubileet orkar de tyvärr inte uppmärksamma, har Eric Idle bekräftat.

- Deras sista föreställning slutar med att de har en stor skylt där det står "Monty Python 1969_2014", så de visade väldigt tydligt att nu sätter vi punkt. Man kände verkligen "Jaha, nu är det roliga över", säger Martin Kristenson.

Eric Idle och Graham Chapman i slutscenen av "Life of Brian".
Eric Idle och Graham Chapman i slutscenen av "Life of Brian".Foto: Foto från TV4
John Cleese och Eric Idle under inspelningarna av "Monty Python and the holy grail" eller "Monty Pythons galna värld", som den fick heta på svenska.
John Cleese och Eric Idle under inspelningarna av "Monty Python and the holy grail" eller "Monty Pythons galna värld", som den fick heta på svenska.Foto: Foto: Rialto film/TV4
Fakta

Monty Python 50 år

Tv-serien "Monty Python's flying circus" hade premiär på BBC den 5 oktober 1969 och sändes till 1974. John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin och Terry Gilliam gjorde sedan en sketchfilm och tre långfilmer, samt ett stort antal humorshower med gammalt och nytt material.

Sedan gruppens sista långfilm "Meningen med livet" från 1983 har medlemmarna uppmärksammat både 20-, 30- och 40-årsjubileet i någon form, även om det första firandet 1989 grumlades av att medlemmen Graham Chapman avled kvällen före.

Terry Jones, gruppens ständiga regissör, har numera insjuknat i demens och känner inte igen de andra enligt vännen Michael Palin, vilket kan vara en av anledningarna till att något firande av 50-årsjubileet inte blir av. Michael Palin har inför jubileet medverkat i en radioserie för BBC, där han gräver fram gamla okända sketcher ut humorgruppens historia.

”Spamalot”

Filmen "Monty Python and the holy grail" från 1974 har av Eric Idle omarbetats till den framgångsrika musikalen "Spamalot". Den har visats både på Broadway i New York och i West End i London – och i Malmö och Stockholm. Johan Glans spelade sir Robin i den svenska uppsättningen.

- Jag är en sådan nörd att jag själv ringde upp och frågade om jag fick vara med. Jag hade hört att de skulle göra den nere i Malmö och fick svaret "Okej vilken roll vill du ha?". Den stora grejen med det var ju att Eric Idle kom till premiären. Det är nog det roligaste som hänt i min karriär. Man var skitnervös när man skulle spela upp hans material, och jag spelade ju dessutom hans roll. Han kom fram direkt efteråt och kramade om mig och sade hur mycket han tyckte om det. Det är mitt malligaste ögonblick hittills, säger han.

Musikalen bidrog till Python-medlemmarnas senaste återförening 2014, då filmproducenten Mark Forstater ansåg sig ha rätt till inkomster från "Spamalot". Återföreningsshowen i O2 Arena i London sattes upp för att finansiera skadeståndet på motsvarande 2,5 miljoner kronor efter att gruppen förlorat i domstol mot Forstater.

Det finns planer på en filmatisering av "Spamalot", som Eric Idle har uppgivit att han arbetar med manuset till.

Därför var Monty Python banbrytande

När "Monty Python's flying circus" skulle spelas in 1969 hade komikern Spike Milligans serie "Q..." precis börjat sändas Den gjorde det som Pythongänget hade tänkt göra, Milligan lät nämligen ofta bli att avsluta sketcher utan kunde traska ut ur tv-studion muttrandes "Har jag skrivit det här?". Det fick John Cleese att inse att de var tvungna att gå ännu längre. I Monty Python-formatet lät de sketcher glida över i nya sketcher, med animationer av Terry Gilliam som kontrasterade mot innehållet i de filmade sekvenserna.

- De har en lätthet i fantasin som spränger fram, det finns inga ramar, utan genomsyras av en oerhörd frihetskänsla. De skapade ett nytt tänk kring vad som utgör en komediserie med sketcher som har en början, mitt, slut och poäng. Plötsligt kan det dyka upp en sur militär och avbryta och skrika och gorma, en sketch glider sömlöst över i nästa. Att de har betytt så mycket beror på att det var så nytt också, de gjorde fullständig revolution när de kom 1969. De sista säsongerna blev det kanske för självmedvetet, de visste att "vi gör surrealistisk konst", säger Martin Kristenson.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.