Kultur

Mördarjakten går från New York till franska Rivieran

Ska en svensk student lyckas dupera internationella brottsliingar? Recensenten Mats Palmquist följer gärna med i svängarna när Elias Ferreira Krantz jagar sin far mördare i trilogin om profeten.
bokrecension • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Håkan Östlundh.
Håkan Östlundh.Foto: Polaris förlag

Den falska profeten

THRILLER

Författare: Håkan Östlundh

Förlag: Polaris

Håkan Östlundh har utvecklats som författare sedan deckardebuten med ”Släke” för 15 år sedan. Hans sju böcker om gotlandspolisen Fredrik Broman har fått en trogen läsekrets. Med profeten-trilogin tar han ytterligare ett steg i sitt skrivande.

”Den falska profeten” är den andra boken i denna trilogi. Förra året kom inledande ”Profetens vinter”.

Handlingen rör sig kring den unge studenten Elias Ferreira Krantz, en man vars liv ställs på ända på så många sätt att hälften hade varit nog för de allra flesta. Han har opererats för en, visserligen godartad, hjärntumör, hans far har dött i en anlagd explosion på ett hotell i Sarajevo och hans styvmor och styvbror hat mördats. Detta utspelas i den första boken i trilogin.

”Uppdragsgivare är en hemlig byrå som står den svenska regeringen nära.”

I ”Den falska profeten” försöker Elias, nu under täcknamnet Tom White, att nå fram till den hemlighetsfulla person som antas ligga bakom mordet på fadern. Uppdragsgivare är en hemlig byrå som står den svenska regeringen nära.

Håkan Östlundh skildrar de miljöer som Tom White rör sig i mycket väl. Det är eleganta salonger i New York, jetsetliv på franska rivieran, och vanliga Stockholmsgator. Han lyckas också hålla spänningen uppe, ska Tom White som den amatör han är lyckas dupera internationella brottslingar? Jo, eftersom det kommer en bok nummer tre kan det väl avslöjas att det går ganska bra. Men bara ganska… och nu vill jag läsa fortsättningen också.

Mats PalmquistSkicka e-post