GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyskapande konstnärskollektiv fick YA:s kulturpris

Gylleboverket tänker utanför konstens vanliga ramar och hyllades under onsdagskvällen med att få Ystads Allehandas kulturpris 2019.
– Vi är jätteglada för uppmärksamheten och för att få det här priset, sa Etta Säfve när de tog emot priset under Kulturfesten som hölls på Hotell Continental.
Ystad • Publicerad 27 november 2019 • Uppdaterad 28 november 2019
Etta Säfve och Jona Elfdahl från Gyllboverket tog emot YA:s kulturpris 2019.
Etta Säfve och Jona Elfdahl från Gyllboverket tog emot YA:s kulturpris 2019.
Foto: Mark Hanlon

Det var fullt hus när den åttonde Kulturfesten gick av stapeln. Artisten Miriam Aïda som var festens konferencier hälsade alla välkomna med en egen tolkning av David Bowie och höll sedan publiken stadigt i handen under hela kvällens gång.

Mats Andersson och Miriam Aïda bjöd på två olika låtar under kvällen.
Mats Andersson och Miriam Aïda bjöd på två olika låtar under kvällen.
Foto: Mark Hanlon

Det var många kulturbärare som prisades under kvällen och först ut var konstnären Henrik Lund Jørgensen som fick motta Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium för sitt framtida filmprojekt om Gerhard Nordström.

– Jag är väldigt tacksam, jag ska göra mitt allra bästa, säger Henrik Lund Jørgensen till konstmuseets chef Ýrr Jónasdóttir som delade ut priset.

16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg underhöll publiken med en solosonat från 1800-talet.
16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg underhöll publiken med en solosonat från 1800-talet.
Foto: Mark Hanlon

Näst på tur att hylla de lokala kulturaktörerna var Ystads kommun som delade ut tre priser. Familjen Olsson tog emot Ystad kommuns kulturpris för Skördefesten i Svenstorp och årets kulturstipendium gick till 16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg som även uppträdde under prisutdelningen. Musikern och låtskrivaren Christoffer Zaar blev Årets eldsjäl.

– Det känns nästan lite overkligt, tack så jättemycket alla som nominerat mig och tack för att ni tänkte på mig i nämnden, säger Christoffer Zaar innan han framträdde med sin alldeles nya låt ”Decemberluft”.

Christoffer Zaar blev Ystads kommuns eldsjäl 2019.
Christoffer Zaar blev Ystads kommuns eldsjäl 2019.
Foto: Mark Hanlon

Sparbanken syd, som tillsammans med Ystads Allehanda och Ystads kommun står bakom Kulturfesten passade också på att hylla kulturskapare. Sparbanksstiftelsens ordförande Catherine Ehrensvärd delade ut ett pris på 25000 kronor, som i år gick till föreningen Scalas vänner.

Så började det närma sig kvällens stora höjdpunkt, Ystads Allehandas kulturpris, som fram till kvällen fortfarande var höljt i dunkel.

Kulturfest med prisutdelning och fest
Kulturfest med prisutdelning och fest
Foto: Mark Hanlon

De tre nominerade presenterades för publiken med varsin kort film. Konstnärskollektivet Gylleboverket som under nio års tid med olika performanceprojekt, hållbarhetsfestivaler och annorlunda utställningar bidragit till ett levande kulturliv på landsbygden var den första av de nominerade. Därefter presenterades manusförfattaren Camilla Ahlgren som ligger bakom både ”Bron” och ”Störst av allt” och den sista nomineringen gick till Tomelilla rockkör.

– Kören håller på att bli en folkrörelse, det är fantastiskt, säger Maj Ström, en av deltagarna och designern bakom tröjorna.

När YA:s kulturredaktörer Sune Johannesson och Ulf Mårtensson till slut sprätte upp kuvertet stod det klart. Gyllboverket med Etta Säfve och Jona Elfdahl i spetsen fick ta emot årets kulturpris.

– Vi vill verkligen tacka alla som har varit med under alla år, för det är inte bara vi som gör att Gylleboverket finns. Utan alla som har jobbat med oss, som har varit med på utställningar, som driver bion och alla som besöker platsen, säger Etta Säfve under kvällens tacktal.

Gylleboverket undersöker vår tids ödesfrågor med stor konstnärlig integritet och nästa år firar konstnärskollektivet som grundades på gamla byggskroten Gyllebo tioårsjubileum.

Kulturfest med prisutdelning och fest
Kulturfest med prisutdelning och fest
Foto: Mark Hanlon
Fakta

Pristagare

Familjen Olsson för Skördefesten i Svenstorp: Ystads kommuns kulturpris.

Christoffer Zaar: Årets eldsjäl i Ystads kommun.

Alex Gullberg: Årets kulturstipendium i Ystads kommun.

Henrik Lund Jørgensen: Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium.

Föreningen Scalas vänner: Sparbanken syds kulturpris.

Gylleboverket: Ystads Allehandas kulturpris

Fakta

De har fått YA:s kulturpris

2003 Timotie Girardon, cirkusartist

2004 Malin Nilsson, trollkonstnär

2005 Bror Tommy Borgström, skådespelare och teaterchef

2006 Hampus Lejon, konstnär

2007 Le Battaillon des Fous, musikgrupp

2008 Peter Anthonsson, musiker

2009 Rebecka Nord, cirkusartist

2010 Scen Österlen, barn-/ungdomskulturverksamhet

2011 Christina Nilsson, operasångerska

2012 Elena Alexandrova, skådespelerska

2013 Camilla Backman, konstnär, kulturarrangör

2014 Elna Jolom, glaskonstnär

2015 Street Art Österlen, gatukonstverksamhet på Österlen

2016 Frans Jeppsson-Wall, musikartist; delat med hans kreativa team Fredrik Andersson, Oscar Fogelström och Michael Saxell

2017 Anne Swärd, författare

2018 Rachel Tess, dansare och koreograf

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer