Kultur

Nyskapande konstnärskollektiv fick YA:s kulturpris

Ystad Artikeln publicerades
Etta Säfve och Jona Elfdahl från Gyllboverket tog emot YA:s kulturpris 2019.
Foto: Mark Hanlon
Etta Säfve och Jona Elfdahl från Gyllboverket tog emot YA:s kulturpris 2019.

Gylleboverket tänker utanför konstens vanliga ramar och hyllades under onsdagskvällen med att få Ystads Allehandas kulturpris 2019.

– Vi är jätteglada för uppmärksamheten och för att få det här priset, sa Etta Säfve när de tog emot priset under Kulturfesten som hölls på Hotell Continental.

Det var fullt hus när den åttonde Kulturfesten gick av stapeln. Artisten Miriam Aïda som var festens konferencier hälsade alla välkomna med en egen tolkning av David Bowie och höll sedan publiken stadigt i handen under hela kvällens gång.

Mats Andersson och Miriam Aïda bjöd på två olika låtar under kvällen.
Foto: Mark Hanlon
Mats Andersson och Miriam Aïda bjöd på två olika låtar under kvällen.

Det var många kulturbärare som prisades under kvällen och först ut var konstnären Henrik Lund Jørgensen som fick motta Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium för sitt framtida filmprojekt om Gerhard Nordström.

– Jag är väldigt tacksam, jag ska göra mitt allra bästa, säger Henrik Lund Jørgensen till konstmuseets chef Ýrr Jónasdóttir som delade ut priset.

16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg underhöll publiken med en solosonat från 1800-talet.
Foto: Mark Hanlon
16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg underhöll publiken med en solosonat från 1800-talet.

Näst på tur att hylla de lokala kulturaktörerna var Ystads kommun som delade ut tre priser. Familjen Olsson tog emot Ystad kommuns kulturpris för Skördefesten i Svenstorp och årets kulturstipendium gick till 16-åriga blockflöjtisten Alex Gullberg som även uppträdde under prisutdelningen. Musikern och låtskrivaren Christoffer Zaar blev Årets eldsjäl.

– Det känns nästan lite overkligt, tack så jättemycket alla som nominerat mig och tack för att ni tänkte på mig i nämnden, säger Christoffer Zaar innan han framträdde med sin alldeles nya låt ”Decemberluft”.

Christoffer Zaar blev Ystads kommuns eldsjäl 2019.
Foto: Mark Hanlon
Christoffer Zaar blev Ystads kommuns eldsjäl 2019.

Sparbanken syd, som tillsammans med Ystads Allehanda och Ystads kommun står bakom Kulturfesten passade också på att hylla kulturskapare. Sparbanksstiftelsens ordförande Catherine Ehrensvärd delade ut ett pris på 25000 kronor, som i år gick till föreningen Scalas vänner.

Så började det närma sig kvällens stora höjdpunkt, Ystads Allehandas kulturpris, som fram till kvällen fortfarande var höljt i dunkel.

De tre nominerade presenterades för publiken med varsin kort film. Konstnärskollektivet Gylleboverket som under nio års tid med olika performanceprojekt, hållbarhetsfestivaler och annorlunda utställningar bidragit till ett levande kulturliv på landsbygden var den första av de nominerade. Därefter presenterades manusförfattaren Camilla Ahlgren som ligger bakom både ”Bron” och ”Störst av allt” och den sista nomineringen gick till Tomelilla rockkör.

– Kören håller på att bli en folkrörelse, det är fantastiskt, säger Maj Ström, en av deltagarna och designern bakom tröjorna.

När YA:s kulturredaktörer Sune Johannesson och Ulf Mårtensson till slut sprätte upp kuvertet stod det klart. Gyllboverket med Etta Säfve och Jona Elfdahl i spetsen fick ta emot årets kulturpris.

– Vi vill verkligen tacka alla som har varit med under alla år, för det är inte bara vi som gör att Gylleboverket finns. Utan alla som har jobbat med oss, som har varit med på utställningar, som driver bion och alla som besöker platsen, säger Etta Säfve under kvällens tacktal.

Gylleboverket undersöker vår tids ödesfrågor med stor konstnärlig integritet och nästa år firar konstnärskollektivet som grundades på gamla byggskroten Gyllebo tioårsjubileum.

 

Fakta

Pristagare

Familjen Olsson för Skördefesten i Svenstorp: Ystads kommuns kulturpris.

Christoffer Zaar: Årets eldsjäl i Ystads kommun.

Alex Gullberg: Årets kulturstipendium i Ystads kommun.

Henrik Lund Jørgensen: Gunnar och Lilly Perssons stiftelses konststipendium.

Föreningen Scalas vänner: Sparbanken syds kulturpris.

Gylleboverket: Ystads Allehandas kulturpris

Visa mer...

Fakta

De har fått YA:s kulturpris

2003 Timotie Girardon, cirkusartist

2004 Malin Nilsson, trollkonstnär

2005 Bror Tommy Borgström, skådespelare och teaterchef

2006 Hampus Lejon, konstnär

2007 Le Battaillon des Fous, musikgrupp

2008 Peter Anthonsson, musiker

2009 Rebecka Nord, cirkusartist

2010 Scen Österlen, barn-/ungdomskulturverksamhet

2011 Christina Nilsson, operasångerska

2012 Elena Alexandrova, skådespelerska

2013 Camilla Backman, konstnär, kulturarrangör

2014 Elna Jolom, glaskonstnär

2015 Street Art Österlen, gatukonstverksamhet på Österlen

2016 Frans Jeppsson-Wall, musikartist; delat med hans kreativa team Fredrik Andersson, Oscar Fogelström och Michael Saxell

2017 Anne Swärd, författare

2018 Rachel Tess, dansare och koreograf

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.