Annons
Kultur

Per Texas Johansson tilldelas Gyllene Skivan

Musik • Publicerad 5 maj 2020
Jazzmusikern Per Texas Johansson är årets mottagare av Gyllene Skivan. Det är tredje gången i ordningen för Johansson. Arkivbild.
Jazzmusikern Per Texas Johansson är årets mottagare av Gyllene Skivan. Det är tredje gången i ordningen för Johansson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Saxofonisten och klarinettisten Per Texas Johansson tilldelas utmärkelsen Gyllene Skivan 2019 för albumet "Stråk på himlen och stora hus".

Titeln hänvisar till en speciell händelse i musikerns liv, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

"Jag hade titeln innan låten – jag bara väntade på att komma på en låt jag kunde använda den på."

Det är tredje gången Johansson får ta emot Gyllene Skivan, då han belönades för både "Alla mina kompisar" (1998) och "De långa rulltrapporna i Flemingsberg" (2015).

Gyllene Skivan delas för 65:e gången ut till föregående års bästa svenska jazzalbum. Pristagaren utses av en jury utsedd av tidningen "Jazz" (Tidigare "Orkesterjournalen") samt tidningens läsare. Bland historiska pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Bobo Stenson, Nannie Porres och Esbjörn Svensson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons