Pillade med mobilen i bilen – döms trots att han nekar

En 34-årig Ystadsbo döms vid Malmö tingsrätt till böter för att han hållit i sin mobiltelefon då han kört bil.
Mannen nekar till gärningen men tingsrätten anser att polismannens version är trovärdig.
Ystad • Publicerad 5 februari 2019

I september i fjor framförde 34-åringen sitt fordon på Lorensborgsgatan i Malmö. En polisman körde bakom honom och noterade att han inte blinkat ut ur två rondeller, samt att han framfört bilen på ett vingligt sätt. Han noterade dessutom att mannen höll i sin mobiltelefon. Han stoppade därför mannen.

34-åringen förklarade för polisen att han försökt att koppla sin telefon till datorskärmen i bilen men att han inte minns att han under något tillfälle skulle ha tagit upp den i handen.

Eftersom polismannen körde en buss och därmed kom upp i höjd med bättre sikt är han säker på sin sak. Han menar att användandet av mobiltelefonen lett till att körningen påverkats till att bli vinglig samt till att färdvisare inte använts på riktigt sätt.

Tingsrätten anser att polismannen gett en detaljerad och trovärdig version av händelsen och dömer 34-åringen för brott mot trafikförordningen. Den 1 februari i fjor skärptes trafikförordningen och man får inte längre hålla en telefon i handen medan man framför ett motordrivet fordon.

Mannen döms till böter på 2000 kronor.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.