Annons
Kultur

Populärt gruvspel släpps officiellt

Med framgångssagan "Minecraft" och zombieskjutaren "Left for dead" som främsta inspirationskällor är det dags för "Deep rock galactic" att officiellt släppas.
Men spelet har redan nått en miljonpublik genom tidiga versioner.
Spel • Publicerad 13 maj 2020
Det skjuts och grävs i "Deep rock galactics" grottsystem. Största delen, uppskattningsvis 65 procent, består av skjutande. Pressbild.
Det skjuts och grävs i "Deep rock galactics" grottsystem. Största delen, uppskattningsvis 65 procent, består av skjutande. Pressbild.Foto: Ghost Ship Games/TT
Omkring 1,2 miljoner digitala exemplar har redan sålts av "Deep rock galactic", trots att spelet officiellt släpps först den 12 maj. Pressbild.
Omkring 1,2 miljoner digitala exemplar har redan sålts av "Deep rock galactic", trots att spelet officiellt släpps först den 12 maj. Pressbild.Foto: Ghost Ship Games/TT
Resurserna som spelarna gräver efter i grottsystemen kan användas till att bland annat uppgradera vapen. Pressbild.
Resurserna som spelarna gräver efter i grottsystemen kan användas till att bland annat uppgradera vapen. Pressbild.Foto: Ghost Ship Games/TT
Fienderna som ska bekämpas är insektsliknande jättevarelser, med obehagliga käftar. Pressbild.
Fienderna som ska bekämpas är insektsliknande jättevarelser, med obehagliga käftar. Pressbild.Foto: Ghost Ship Games/TT

Att kombinera resursletandet, grävandet och utforskandet i "Minecraft" med samarbetsskjutandet i "Left for dead" har hittills varit ett vinnande koncept för danska Ghost Ship Games, som den 13 maj släpper "Deep rock galactic" i en färdig version.

– Det känns skönt att vi är där. Det har varit en lång resa, nästan fyra år, om inte mer, säger Søren Lundgaard, vd och delgrundare vid Ghost Ship Games.

Annons

Nu har många intresserade redan provat förstapersonskjutaren. Efter ett halvårs utveckling släpptes en tidig version, så kallad alpha, och senare bredare tidig version.

– Vi har sålt 1,2 miljoner exemplar, så det är redan en succé, säger Lundgaard och tillägger att antalet dagliga spelare är omkring 30 000.

Alla bidrar

"Deep rock galactic" bygger på samarbete, upp till fyra personer, där man väljer en av fyra klasser. Därefter väntar ett delvis slumpgenererat grottsystem, där det gäller att samla på sig resurser genom att hugga loss dem, och samtidigt bekämpa fiender.

– Vi har försökt göra så att alla nya medlemmar i ett lag ändå känner att de bidrar. Ett av verktygen för det är att skapa de olika klasserna med unika egenskaper som skapar synergier tillsammans, säger Lundgaard.

Teknikern kan exempelvis sätta upp plattformar som de andra i laget kan hoppa på, medan borraren snabbt kan skapa nya vägar.

Ges ut av Skövdeföretag

Lundgaard beskriver de aktiva spelarna som trevliga och hjälpsamma, och för att undvika dålig stämning är Ghost Ship Games skeptiska till att införa lägen som går ut på att bekämpa andra människor.

– Förutom själva spelet är samarbetet vi haft med spelgemenskapen något som vi är väldigt stolta över, säger Søren Lundgaard.

"Deep rock galactic" släpps till en början till pc och Xbox One, men skaparna hoppas så småningom kunna släppa spelet till åtminstone PS4.

Utgivare är Skövdebolaget Coffee Stain Publishing.

Fakta: Bitvis slumpgenererade banor

Grottsystemen i "Deep rock galactic" är delvis slumpgenererade.

Att skapa ett rent slumpgenererat system ger ofta dumma, tråkiga banor, trots att du gör ditt bästa, säger Søren Lundgaard.

Ghost Ship Games lösning är att till stor del för hand skapa hundratals grottsalar med grundläggande egenskaper som visat sig skojiga att spela i.

När en bana skapas väljs ett antal av de här rummen. Sedan sätter vår algoritm ihop dem i ett tredimensionellt utrymme och adderar tunnlar, och så får vi en fungerande bana som alltid är rolig, säger Lundgaard.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons