Rapport: Dålig säkerhet för museernas skatter
Det vidtas inte tillräckliga åtgärder för att förhindra stölder och skadegörelse, enligt Riksrevisionen. Museerna har svårt att leva upp till en rimlig säkerhetsnivå.
- Vi har tittat på tre aspekter. Dels spårbarhet, som innebär att varje föremål ska vara registrerat, att man ska veta var det finns och ha foton på det. Dels stöld och skadegörelse, och också förstörelse och katastrofer, berättar Per Dackenberg, revisionsdirektör och projektledare för granskningen.
13 statliga centralmuseer har undersökts _ bland dem nyöppnade Nationalmuseum, Historiska museet, Vasamuseet, Skansen och Naturhistoriska riksmuseet.
- Det är väldigt varierande typer av föremål på museerna vi granskat, från stora flygplan och fartyg till skulpturer och ritningar.
Riksrevisionens undersökning har visat sig att museerna jobbar hårt och ambitiöst med säkerheten, men resultatet blir trots det inte alltid så bra.
- De värsta bristerna vi har hittat är att det på många håll saknas planer om det till exempel brinner. Vilka föremål som är viktigast att rädda först, och var de finns, till exempel. Det måste också räddningstjänsten veta.
Dessutom hotbilden har ökat på senare år, och det är inte heller museerna tillräckligt förberedda på, berättar Per Dackenberg.
- Ta det här att man får gå in med saker på museerna, som ryggsäckar och barnvagnar. Det gör att man både kan ta in föremål för att skada och ta ut föremål.
Spårbarheten, det vill säga museernas egen koll på sina föremål, brister också. Många museer bildades redan på 1800-talet, och då var det lite si och så med ordningen på föremålen, berättar han.
- Det är grunden för allt, för om man inte vet vad man har eller var det finns så vet man inte om föremål försvinner. Museerna jobbar med detta, men det tar lång tid och arbetet går för långsamt, tycker vi.
Nu rekommenderas museerna att skärpa sitt säkerhetsarbete. Bland annat bör de ordna planer för brand och katastrofer, se över sina rutiner för tillträdesbegränsningar, ordna rutiner för att minska insiderproblematiken och få fram ändamålsenliga magasin.
Riksantikvarieämbetet rekommenderas också ta fram råd för hur stöld och skadegörelse ska förebyggas, följa upp hur säkerhetsarbetet bedrivs samt dokumentera incidenter på museerna. (TT)