Annons
Kultur

"Så ska det låta" firar med jubileumssäsong

SVT:s långkörare "Så ska det låta" går in på sin 25:e säsong. Programledaren Sarah Dawn Finer lovar både nykomlingar och kära återseenden i jubileumsomgången.
Tv • Publicerad 12 januari 2020
Sarah Dawn Finer leder jubileumsomgången av "Så ska det låta".
Sarah Dawn Finer leder jubileumsomgången av "Så ska det låta".Foto: Janne Danielsson/SVT

I januari 1997 sände SVT för första gången "Så ska det låta". 25 säsonger och 254 avsnitt senare ska programmet blicka tillbaka lite extra på åren som gått.

– Det handlar om att göra något speciellt för att visa att det här är ett flaggskepp som har haft en publik i 23 år. En väldigt fin och stadig publik, som har fått barn och barnbarn under tiden, säger Sarah Dawn Finer.

Annons

För tittarna betyder det att flera folkkära gäster återvänder. Bland dem finns Siw Malmqvist, som var med i det allra första avsnittet. Även Måns Zelmerlöw är tillbaka och bildar återigen radarpar med Per Andersson.

– Det var helt sinnessjukt roligt. Och öppningsprogrammet är grymt. Kikki Danielsson har jag längtat efter att ha som gäst i flera år, säger Sarah Dawn Finer.

"Knivskarp" Lill-Babs

Programmet bjuder också in några "speciella extragäster" och bjuder på återblickar från förr i det nya tävlingsmomentet "Så har det låtit".

– Eftersom det är ett lekprogram får man annars inte så många chanser att titta tillbaka. Mängden artister som varit med sedan 1997 är helt osannolik, säger Sara Dawn Finer.

– Det viktigaste minnet för mig är när vi gjorde ett program med Lill-Babs innan hon gick bort. Hon var knivskarp och helt fantastisk.

"Ger det tre år"

Men det blir inte bara nostalgi. Att bjuda in yngre debutanter och ge utrymme för nya infall har varit viktigt för Sarah Dawn Finer sedan hon tog över programmet inför säsongen 2018.

– Vi har försökt förnya programmet så mycket som vi har vågat, och jag tycker att vi har fått in flera magiska ögonblick. Det har varit kul att hitta den här tonen, som har varit lite mer musikalisk och uppsluppen. Men jag känner att jag inte är någon riktigt lekprogramledare.

Hur länge till ska du fortsätta?

– Jag sade till mig själv att jag ger det tre år och sedan får vi se. Nu har jag det, så vi får se.

"Så ska det låta" har premiär i SVT på söndagskvällen. (TT)

Sarah Dawn Finer leder programmet och bakom flyglarna sitter återigen lagledarna Marika Willstedt och Emanuel Norrby. Pressbild.
Sarah Dawn Finer leder programmet och bakom flyglarna sitter återigen lagledarna Marika Willstedt och Emanuel Norrby. Pressbild.Foto: Janne Danielsson/SVT
"Kikki Danielsson har jag längtat efter att ha som gäst i flera år", säger Sarah Dawn Finer. Pressbild.
"Kikki Danielsson har jag längtat efter att ha som gäst i flera år", säger Sarah Dawn Finer. Pressbild.Foto: Pillan Thelaus/SVT
Fakta

De tävlar i "Så ska det låta"

12/1: Kikki Danielsson, Isak Kuritzén, Kristin Kaspersen och Samuel Ljungblahd

19/1: Måns Zelmerlöw, Per Andersson, Gladys del Pilar och Dogge Doggelito

26/1: Robin Bengtsson, Hanna Ferm, Siw Malmqvist och Andreas Weise

2/2: Roger Pontare, Lina Hedlund, Magnus Carlsson och Klara Hammarström

9/2: The Mamas, Jessica Andersson och Martin Westerstrand

16/2: Fred Johansson, Tuva B Larsen, Morgan Alling och Elisa Lindström

23/2: Emma Knyckare, Hampus Nessvold, Pernilla Wahlgren och Ola Forssmed

1/3: David Lindgren, Christina Lindgren, Tommy Nilsson och Linda Olsson

Björn Berglund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons